Your Cart is Empty

Panna cotta met cranberrycoulis

Panna cotta

Het kookavontuur met mijn collega en medefoodblogger Inge, ging verder dan alleen het maken van de carpaccio van rode biet, wodka en coquilles. Samen maakten we deze heerlijke panna cotta met cranberrycoulis. Ons plan liep helaas anders dan gehoopt. Ten eerste explodeerde de blender, waardoor mijn hele keuken onder de cranberry’s zat. Een ding heb ik ervan geleerd, laat een vloeistof eerst afkoelen voordat je de blender gebruikt. We hadden als eindtijd 16.00 uur gedacht, waarop er nog net foto’s met goed licht gemaakt konden worden. Fotograferen in het donker is niet iets waar mijn voorkeur naar uitgaat. Helaas is dit in de winter soms nogal lastig, vooral omdat om 16.00 uur de panna cotta nog niet stijf was.

Die avond was de panna cotta inmiddels goed, dus samen met vrienden hebben we van een heerlijk toetje genoten. Omdat de panna cotta nog steeds op de foto moest, maakte ik het recept die week daarna nog een keer. Dat was gelukkig geen straf. Als je dit toetje met kerst maakt, zorg dan dat je de panna cotta ruim op tijd hebt gemaakt. Eventueel kun je de panna cotta zelfs al een avond van tevoren maken. De cranberrycoulis kan ook al klaargemaakt worden, alleen moet je hem voor het serveren nog een keer opwarmen. Serveer met cranberry’s en dennentakjes door ze eerst door wat eiwit te halen en daarna door wat kristalsuiker. Recept voor vier personen:

Voor de panna cotta
500 ml slagroom
3 blaadjes gelatine
75 gram kristalsuiker
1 vanillestokje
1 biologische citroen

Voor de cranberrrycoulis
200 gram cranberry’s
200 ml sinaasappelsap
50 ml Cointreau
50 gram kristalsuiker
1 biologische sinaasappel
1 kaneelstokje
3 kruidnagels

Snij het vanillestokje open en schraap alle zaadjes uit het stokje. Voeg de vanille en het stokje in een pan toe en schenk daar de slagroom bij. Rasp de helft van de citroen en voeg samen met de suiker bij het geheel. Zet de pan op middelhoog vuur en roer het goed door. Breng het geheel zachtjes aan de kook. Week ondertussen de gelatineblaadjes vijf minuten in koud water. Leg elk blaadje in een apart kommetje, zodat het genoeg water kan opnemen. Knijp na vijf minuten de blaadjes uit. Zet het vuur uit en roer de blaadjes voorzichtig door het roommengsel. De gelatineblaadjes moeten nu helemaal zijn opgenomen. Schenk het mengsel in een schone kom en laat geheel afkoelen. Verdeel daarna het mengsel over vier timbaaltjes. Zet de timbaaltjes in de koelkast en laat ze minstens vier uur of een hele nacht opstijven.

Voeg voor de cranberrycoulis de cranberry’s, de sinaasappelsap, rasp van de sinaasappel, de suiker, het kaneelstokje en de kruidnagels in een pan toe. Zet de pan op laag vuur en doe er de deksel op. Laat ongeveer 15 minuten koken, totdat de cranberry’s zijn gebarsten. Haal het kaneelstokje en de kruidnagels eruit en voeg de Cointreau toe. Laat het geheel afkoelen, voordat je het in de blender giet. Pureer het mengsel in de blender. Zeef het mengsel daarna, zodat er geen grove stukjes overblijven. Schenk de cranberrycoulis terug in de pan en verwarm op laag vuur. Verdeel de cranberrycoulis over vier borden. Haal de panna cotta uit de koelkast. Ga met een mes voorzichtig langs de rand. Zet een kommetje met warm water klaar en dompel de timbaaltjes vijf seconden in het warme water. Draai de timbaaltjes snel om en zet ze in het midden van de cranberrycoulis. Garneer met gesuikerde cranberry’s en dennentakjes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten