Your Cart is Empty

Rabarbertrifle

Rabarbertrifle

5 juni 2015

Als een van de medewerkers van Culy, dé culinaire website van Nederland, bij je komt eten dan vraagt dat om iets grandioos. Liselotte is verslaafd aan alles wat met eten te maken heeft en dan met name koken, pasta en citroen meringuetaartjes of eigenlijk alle taartjes. Laatst zag ik een to die for rabarbercheesecake met frambozen op haar Instagramfeed voorbij komen en wist meteen dat ik voor haar een rabarbertrifle ging maken.

Nou is een trifle echt mijn ding. Het ziet er fantastisch uit en daarnaast is het heel makkelijk om te maken. Moet je natuurlijk wel een mooie schaal in huis hebben. Ik maakte alles zelf, behalve de cake, want dat werd met iets te veel van het goede. De avonden ervoor ging ik aan de slag met banketbakkersroom en rabarbercompote: beide lekkerder als het al even staat. Zo ontstond een goddelijke rabarbertrifle met laagjes roombotercake, banketbakkersroom, rabarbercompote, Grand Marnier en pistachenootjes. Krijg je er al zin in?

Rabarbertrifle

Banketbakkersroom

500 ml volle melk
6 eierdooiers
50 gram bloem
75 gram kristalsuiker
Vanillestokje

Rabarbercompote

1 kg rabarber
250 gram kristalsuiker, of meer naar smaak
Kaneelstokje
Vanillestokje
Twee biologische sinaasappels
Scheut Grand Marnier

Rabarbertrifle

Recept voor acht personen
750 ml banketbakkersroom (eventueel te vervangen door vanillevla o.i.d.)
750 ml rabarbercompote
400 gram (zelfgemaakte) roombotercake
4 eetlepels Grand Marnier
50 gram pistachenootjes voor de garnering

Roer voor de banketbakkersroom de eierdooiers met de suiker en de bloem tot een geheel zonder klontjes. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg uit het stokje. Breng de melk met het vanillemerg en het vanillestokje langzaam aan de kook. Voeg de kokende melk langzaam bij de dooiers terwijl je deze roert. Giet het geheel terug in de pan en laat deze ongeveer in tien minuten gaar koken. Blijf voortdurend roeren met een garde. Laat de pan met room in ijskoud water afkoelen. Roer onder het afkoelen af en toe om te voorkomen dat zich een vlies vormt. Is de banketbakkersroom helemaal afgekoeld? Bewaar hem dan in de koelkast tot je hem gebruikt voor het opmaken van de trifle.

Voor de rabarbercompote snijd je de rabarber in stukken van ongeveer vijf centimeter. Rasp de sinaasappels en pers ze daarna uit. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg uit het stokje. Doe de stukken rabarber samen met de suiker, sinaasappelrasp en -sap, scheut Grand Marnier, het kaneelstokje, het vanillemerg en het vanillestokje in een ruime pan. Breng het geheel aan de kook, maar roer regelmatig. De rabarbercompote is klaar als deze zacht is, maar niet tot moes is gekookt. Laat de compote afkoelen. Bewaar deze dan ook in de koelkast tot je de compote gebruikt voor het opmaken van de trifle.

De trifleschaal heeft een diameter van 16 cm en is 7,5 cm diep. Verwijder voor het maken van de rabarbertrifle de specerijen uit de rabarbercompote. Snijd de cake in dunne plakken. Bedek de schaal met een dunne laag cake. Besprenkel twee eetlepels Grand Marnier over de cake. Schep op de cake een laag banketbakkersroom en op de banketbakkersroom een laag rabarbercompote. Herhaal dit nog een keer, zodat de rabarbertrifle twee lagen cake, twee lagen banketbakkersroom en twee lagen rabarbercompote heeft. Garneer de trifle met fijngehakte pistachenootjes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten