Your Cart is Empty

Eton mess met bramen (glutenvrij)

Eton mess met bramen (glutenvrij)

4 september 2014

Kennen jullie dit klassieke Engelse toetje al? Traditioneel wordt het dessert gemaakt van aardbeien, stukjes meringue en slagroom, maar ik maakte een eton mess met bramen. Het schijnt dat ooit bij een groot diner tijdens het serveren er een ongeluk met een hond plaatsvond, waardoor de meringue in stukken brak. Om toch nog een dessert te kunnen serveren besloot de kok om het als een ‘mess’ op te dienen. Toch vind ik mijn eton mess er nog steeds prachtig en smakelijk uitzien, maar dat komt vast ook door het mooie Franse bordje!

Ik maakte voor dit toetje zelf stracciatella meringues, maar je kunt ook gewoon kant en klare meringues gebruiken. Meestal zijn die te koop bij banketbakkers en de betere supermarkten. De bramen kun je vervangen voor jouw favoriete rode fruit, maar ik moet zeggen de combinatie bramen en pure chocolade is to die for! Recept voor vier personen:

Voor de stracciatella meringues
2 eiwitten
50 gram kristalsuiker
100 gram poedersuiker
20 gram pure chocolade
1 theelepel cacaopoeder
Snufje zout

Voor de eton mess
2 grote meringues zelfgemaakt of gekocht
150 gram bramen
250 ml slagroom
1 theelepel kristalsuiker
20 gram pure chocolade

Eton mess met bramen 2

Zorg dat je een schone kom hebt om de eiwitten op te kloppen. Je kunt een kom extra schoon krijgen door er met een keukenpapiertje met citroensap langs te gaan. Verwarm de oven voor op 90 graden (hetelucht). Hak de pure chocolade fijn. Voeg een snufje zout toe aan de eiwitten en klop ze stijf. Als de eiwitten beginnen te schuimen voeg je lepel voor lepel de kristalsuiker toe. De eiwitten zijn goed als ze glanzen en je stijve pieken hebt gevormd. Spatel voorzichtig de poedersuiker en de gehakte chocolade door het mengsel. Zet een bakplaat met bakpapier klaar en maak twee grote meringues van het mengsel. Strooi met een mespunt voorzichtig wat cacaopoeder over de meringues. Zet ongeveer twee uur in de oven, totdat de meringues krokant zijn geworden. Zorg dat ze niet verkleuren in de oven!

Laat de meringues voor het maken van de eton mess helemaal afkoelen. Je kunt de meringues makkelijk een dag van tevoren al maken. Bewaar ze dan in de oven. Breek de meringues in kleine stukken en verdeel over vier borden. Klop de slagroom samen met de suiker stijf. Schep de slagroom over de stukjes meringue. Hak de pure chocolade in grove stukken. Garneer met de bramen en de chocolade.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten