Your Cart is Empty

Aspergesoep met gerookte zalm en ei

Aspergesoep 1

Van sommige recepten droom ik dat ik ze zelf heb bedacht. Helaas bestaan er al zoveel recepten en combinaties. Recepten zijn er om precies na te koken of er een draai aan te geven. Dit laatste doe ik maar graag met bestaande recepten. Mijn favoriete recept op dit moment is deze aspergesoep met gerookte zalm en ei. Het recept komt oorspronkelijk uit de Allerhande, maar ik heb er een Kookmeisje draai aan gegeven. Ik ben helemaal niet zo’n fan van de recepten uit de Allerhande, maar ik moet zeggen dat sinds ze de Allerhande hebben vernieuwd ik iets enthousiaster ben geworden.

Aspergessoep 2

Voor mijn werk kom ik regelmatig in Mill (Noord-Brabant). Keizer Culinair heeft daar een vestiging, Kasteel Tongelaar, waar getrouwd wordt, maar ook partijen/feesten en kookworkshops worden gegeven. Toen ik er vorige week weer eens was ontdekte ik dat er in de buurt asperges werden verkocht. Niets is leuker dan iets bij de boer te kopen en te zien hoe de asperges groeien. Ik nam een kilo asperges mee en ging aan de slag met deze heerlijke soep. Vroeger hield ik niet zo van asperges, maar nu kan ik van het witte goud geen genoeg krijgen. Een groente waar eindeloos mee gevarieerd kan worden.

Aspergesoep 3

Van de schillen en de houtige onderkant van de asperges wordt een bouillon gemaakt. De bouillon geeft de soep een mooie basis. In de soep zit ook prei, waardoor de aspergesmaak nog meer naar voren komt. Ik heb voor de soep iets minder bouillon gebruikt, waardoor de soep dikker en romiger wordt. Voeg op het laatst de slagroom en nog wat extra boter toe, zodat de soep een mooie schuimlaag krijgt. Als garnering voegde ik zalm, ei en peterselie toe. Recept voor vier personen:

500 gram witte asperges
1,2 liter kippenbouillon
1 prei
50 gram boter
30 gram bloem
100 ml slagroom
2 eieren
50 gram gerookte zalm
Peterselie voor de garnering

Aspergesoep 4

Schil de asperges door ze met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden te schillen. Snijd ongeveer vijf centimeter van de houtachtige onderkant af. Doe de schillen samen met de onderkanten in een soeppan en voeg de bouillon toe. Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur laag en houd de bouillon 20 minuten tegen de kook aan. Schenk de bouillon door een zeef en vang op in een pan of kom. Gooi de schillen en onderkanten weg. Snijd het witte deel van de prei in ringen en was de prei. Verhit 30 gram van de boter in de soeppan en bak de prei vijf minuten op laag vuur. Voeg de bloem toe en bak al roerend twee minuten mee.

Snijd de geschilde asperges in stukjes van twee cm. Voeg de aspergebouillon en de asperges toe en breng al roerend aan de kook. Laat de soep 20 minuten koken. Kook ondertussen de eieren hard. Laat schrikken onder stromend water en pel de eieren. Haal na de 20 minuten de aspergetopjes uit de soep en zet even apart. Voeg de slagroom toe en pureer de soep met de staafmixer. Snijd de eieren en de peterselie fijn en de zalm in reepjes. Schep de soep in mooie soepborden en garneer met het ei, de zalm en de peterselie.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten