Your Cart is Empty

Sticky toffee cake

Sticky toffee cake

22 januari 2016 – sticky toffee cake

Laatst was ik met mijn collega’s bij Loetje eten. Als nagerecht raadde ik iedereen de sticky toffee cake aan. Ik kom namelijk niet alleen bij Loetje voor de biefstuk, maar ook voor dit zeg gerust zalige nagerecht. Ook ik ging na alle biefstuk, friet en sla weer voor de bijl. Omdat ik nog dadelstroop in huis had, besloot ik om thuis eens een sticky toffee cake te maken. Het recept van Loetje kan ik nergens vinden, dus maakte ik mijn eigen versie. Ik denk dat de cake van Loetje naast dadels voornamelijk bestaat uit heel veel suiker, boter en slagroom. Van mijn versie worden je heupen ook niet erg blij, maar het is wel heel erg lekker. Op z’n tijd genieten mag toch?

Je kunt de cake serveren tijdens een high tea of als dessert na een etentje met vrienden. Of gewoon voor jezelf met een kop koffie of thee. De belangrijkste ingredienten voor de cake zijn de dadels en de dadelstroop. Je kunt de dadelstroop gewoon bij de Albert Heijn kopen. De dadels geven de cake een heerlijke smaak. Om een sticky cake te krijgen serveer je de cake met eigengemaakte toffee saus en voor de echte liefhebbers met ook nog een dot slagroom.

Sticky toffee cake

Sticky toffee cake

Voor de cake
250 gram (spelt)bloem
200 gram dadels
100 gram bruine basterdsuiker
50 ml dadelstroop (Melvita)
75 gram roomboter op kamertemperatuur
2 eieren
1 el baking soda
1 el vanille essence
Snufje zout

Voor de toffeesaus
150 gram bruine basterdsuiker
100 gram roomboter
100 ml slagroom

Begin met het maken van de cake. Gebruik een springvorm met een diameter van 20 centimeter. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Breng de dadels met 300 ml water aan de kook. Laat de dadels vijf minuten koken. Pureer het geheel daarna met een staafmixer, zodat het een puree wordt. Laat de dadelpuree iets afkoelen. Meng de boter, bruine basterdsuiker, dadelstroop en vanille essence met een mixer luchtig door elkaar. Voeg een voor een de eieren toe. Spatel daarna de bloem en de baking soda erdoorheen. Meng op het laatste de dadelpuree door het beslag. Vet een springvorm in en giet het beslag erin. Bak de cake in 40 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Check met een sateprikker of de cake gaar is.

Laat de cake voor het serveren iets afkoelen. Maak in de tussentijd de toffeesaus door de basterdsuiker, roomboter en slagroom in een steelpan te doen. Meng het geheel op laag vuur totdat de boter helemaal is gesmolten en het een saus is geworden. Als je de saus een lange tijd laat staan begint deze in te dikken, maar je kunt hem dan makkelijk op laag vuur weer even opwarmen.

Volg je Kookmeisje voor nog meer inspiratie al op Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest? Deel jouw sticky toffee cake of een ander recept op social media via #kookmeisje.

Sticky toffee cake


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten