Your Cart is Empty

Zuurkoolstamppot

Zuurkool 1

Ik ben verslaafd aan het checken van de 14 daagse weersverwachting van Weeronline. Al weken hoop ik dat het een echte winter wordt met sneeuw en vele koude dagen. Menig mens zal mij voor gek verklaren, maar ik hou van de winter zoals ik van elk seizoen hou. Elk seizoen heeft zijn eigen gerechten, zoals ik nu verlang naar warme chocolademelk, stamppotten en winterse soepen. De komende weken woon ik weer tijdelijk in mijn ouderlijk huis, omdat onze badkamervloer opnieuw wordt gelegd. Dat betekent minstens drie weken niet douchen. In combinatie met ouders die op vakantie zijn wist ik het wel.

Zuurkool 2

Tegelijkertijd pas ik meteen op de hondjes van mijn ouders, genaamd Bella & Vita. Mijn ouders wonen in de Utrechtse Heuvelrug, waar ik volop kan genieten van de natuur. De hondjes moeten veel uitgelaten worden, maar dat is met zulke mooie bossen in de omgeving geen straf. Van de week was het prachtig weer en na een lange boswandeling gloeiden mijn wangen. Ik had zin in comfort food en dan het liefst een winters gerecht. In gedachten dat als ik misschien winters eten zal klaarmaken, het misschien vanzelf kouder weer wordt maakte ik deze heerlijke zuurkoolstamppot. Nu maar hopen dat koning winter snel langskomt. Recept voor drie personen:

Voor de zuurkool
500 gram zuurkool
1 rookworst
200 gram witte uien
100 gram appelstroop
200 ml gruner veltliner (Oostenrijkse kruidige witte wijn)
3 blaadjes laurier
20 zwarte peperkorrels
5 jeneverbessen

Voor de aardappelpuree
500 gram kruimige aardappelen
100 ml halfvolle melk
50 gram roomboter
Peper & zout

Het recept van de zuurkool komt oorspronkelijk uit een oude Delicious., maar ik paste het recept naar mijn smaak aan. Kneus de zwarte peperkorrels en de jeneverbessen in de vijzel. Verhit de appelstroop samen met de peperkorrels en jeneverbessen in een stoofpan op een middelhoog vuur, totdat de stroop begint de koken. Snij de uien met een mandoline in dunne ringen. Voeg de zuurkool samen met het vocht uit de verpakking, de uien en de laurierblaadjes toe. Meng alles goed door elkaar. Schenk de wijn op de zuurkool, leg een deksel op de braadpan en laat de zuurkool op laag vuur in ongeveer 2 uur gaarstoven.

Leg de laatste 20 minuten de rookworst boven op de zuurkool, zodat deze warm kan worden. Ook kun je de aan de slag met de aardappelpuree. Schil de aardappels en vul een pan met de aardappels en een laagje water. De aardappels moeten net onder water staan. Breng het water aan de kook en laat de aardappels nog ongeveer 15 minuten koken. De aardappels zijn gaar als je er met een vork goed kunt inprikken. Giet de aardappels af. Knijp de aardappels door een pureeknijper. Voeg de boter en de melk toe en meng het geheel. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de aardappelpuree over de borden, verdeel de zuurkool over de aardappelpuree en serveer met een stuk rookworst.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten