Your Cart is Empty

Kersttrifle

Kersttrifle 1

Het mooiste gedeelte wordt altijd voor het dessert bewaard. Hoe leuk is het om met deze trifle aan te komen zetten. Ik was al tijden op zoek naar een mooie trifleschaal, maar kon het maar moeilijk vinden. Totdat ik twee weken geleden in de kringloopwinkel aan het snuffelen was. Voor € 2,- heb ik deze fantastische schaal op de kop getikt. Dat werd met Kookmeisje’s prekerstdiner zeker een trifle maken.

Ik wilde een trifle maken met de echte kerstsmaken, zoals sinaasappel en cranberry’s. In plaats van cake gebruikte ik een Italiaanse panettone, daarover een laag cranberrycoulis, daarna een laag slagroom/mascarpone en als garnering gebruikte ik gekonfijte sinaasappelstukjes, sukade vruchten en geroosterde amandelschaafsel. De trifle is heel goed voor te bereiden en is juist lekkerder als alles eerst kan intrekken. Maak alleen de garnering vlak voor het serveren af. Recept voor zes personen:

Kersttrifle
500 gram panettone
Cranberry coulis
500 ml slagroom
250 ml mascarpone
1 eetlepel kristalsuiker
2 eetlepels Cointreau
50 gram gekonfijte sinaasappelstukjes
50 gram bigarreaux
50 gram amandelschaafsel

Voor de cranberrycoulis
300 gram cranberry’s
300 ml sinaasappelsap
1oo gram kristalsuiker
100 ml Cointreau
2 sinaasappels
1 kaneelstokje
3 kruidnagels

Zorg dat je de cranberrycoulis al de dag van tevoren hebt gemaakt. Je kunt de cranberrycoulis zelfs zeven dagen in koelkast bewaren. Snij alle randen van de panettone af, zodat je alleen nog maar het gele gedeelte van het brood over hebt. Verdeel de panettone over de schaal. Mijn schaal heeft een diameter van 21 cm en legde daarom twee lagen panettone op elkaar. Voeg de cranberrycoulis in de schaal toe en zorg dat er een laag op de panettone ligt.

Klop de slagroom met de eetlepel suiker stijf. Klop de mascarpone samen met de Cointreau glad. Voeg de slagroom toe en meng het geheel. Verdeel het mengsel over de trifleschaal. Werk eventuele uitgeschoten plekjes met wat keukenpapier weg. Zet de trifleschaal koud weg. Haal de trifle een half uur voor serveren uit de koelkast. Rooster de amandelschaafsel in een koekenpan en laat afkoelen. Snij eventueel de bigarreaux nog fijn. Garneer met de gekonfijte sinaasappelstukjes, de bigarreaux en de geroosterde amandelschaafsel. Presenteer de trifleschaal met een mooi lint.

Voeg voor de cranberrycoulis de cranberry’s, de sinaasappelsap, rasp van de sinaasappels, de suiker, het kaneelstokje en de kruidnagels in een pan toe. Zet de pan op laag vuur en doe er de deksel op. Laat ongeveer 15 minuten koken, totdat de cranberry’s zijn gebarsten. Haal het kaneelstokje en de kruidnagels eruit en voeg de Cointreau toe. Laat het geheel afkoelen, voordat je het in de blender giet. Bij mij zat namelijk de hele keuken onder. Pureer het mengsel in de blender. Zeef het geheel en giet het daarna in een weckpot. Laat het geheel afkoelen voordat je het in de koelkast wegzet.

Kersttrifle 2


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten