Your Cart is Empty

Erwtensoep

Erwtensoep 1

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is hier weer een nieuw Hollands recept. Ik zal elke maand een Hollands recept posten. We beginnen bijna aan de winter, buiten begint het steeds kouder te worden dus ik vond het tijd voor ouderwetse erwtensoep. Ik vind dit een van de lekkerste wintersoepen. Je moet er wel van houden, anders heb je na twee happen alweer genoeg. Het duurt ongeveer twee uur voordat de soep klaar is, maar je hebt dan wel een heerlijk resultaat. Verser kan niet en dit in combinatie met heerlijke rookworst. Ik had vanaf het begin een stuk zuurkoolspek met de spliterwten laten meekoken, hierdoor krijgt de soep een heerlijke smaak. Recept voor vier personen:

400 gram spliterwten
1 grote witte ui
1 prei
1 winterpeen
1/4 knolselderij
Handjevol verse peterselie
1 laurierblad
250 gram zuurkoolspek
1 rookworst (het liefst een verse van de slager)
Peper en zout
Eventueel roggebrood en katenspek voor erbij

Doe twee liter kokend water in een grote pan en voeg een snufje zout toe. Voeg de spliterwten, de zuurkoolspek in een stuk en het laurierblad bij het water. Breng alles aan de kook en schep het schuim met een schep vergiet weg. Laat de soep nu ongeveer 1 uur op een laag vuur zachtjes koken. Haal de spek uit de soep en laat even afkoelen. Maak alle groenten schoon. Snij de ui niet al te fijn en voeg bij de soep. Snij de prei eerst in de lengte door de helft en dan in kleine stukjes. Was de prei nog even kort en voeg dan ook bij de soep. Snij de winterpeen ook eerst in de lengte door de helft en dan in kleine stukjes en snij de knolselderij in kleine dobbelsteentjes. Voeg dan de gesneden peen en knolselderij bij de soep. Snij de spek ook in kleine dobbelsteentjes en doe weer terug bij de soep. Kook de soep in ongeveer 45 minuten gaar. Zorg dat je op tijd de rookworst in een pan met warm water op een laag vuur zet. Deze heeft ongeveer een half uur nodig. Breng de soep op smaak met peper en zout en voeg de plakjes rookworst toe. Garneer met wat verse peterselie en eet er eventueel roggebrood en katenspek bij. Eetsmakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten