Your Cart is Empty

Hollandse appeltaart

Hollandse appeltaart
Afgelopen weekend had ik een bestelling voor twee taarten. De klant vroeg mij om een key lime pie en een heerlijke appeltaart te bakken. Zo had ik de gelegenheid om meteen een appeltaart op mijn blog voor de Hollandse recepten te plaatsen. Nu het echt herfst is geworden, het veel regent, het kouder wordt en langer donker is past deze taart helemaal in het plaatje. Ik maakte twee appeltaarten, zodat ik zelf ook van een appeltaart kon genieten. Van mijn collega kreeg ik de tip om steranijs toe te voegen en maakte hier een suikerstroop van. Hierdoor kreeg de appeltaart nog meer smaak. Ik maakte kaneelroom van slagroom, kaneel en een beetje suiker om bij de appeltaart te serveren. Recept voor 8 tot 12 stukken appeltaart:

Voor het deeg
250 gram bloem
125 gram witte basterdsuiker
175 gram roomboter
1 ei
Snufje zout
Halve biologische citroen (rasp)

Voor de vulling
1 kilo goudreinetten
1 eetlepel kaneel
Halve biologische citroen
100 gram kristalsuiker
50 gram rozijnen
50 gram walnoten
50 gram maizena
2 eetlepels paneermeel
100 ml water
3 steranijs

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Gebruik een springvorm van 24 cm en vet deze met een klein beetje boter in. Rasp de helft van de citroen. Meng de bloem, basterdsuiker, citroenschil en een snufje zout in een kom. Klop het ei los en giet 3/4 bij het mengsel. Snij de boter in kleine blokjes en voeg  bij het bloemmengsel. Wrijf de boter met je handen door het mengsel en kneed het daarna goed door elkaar. Maak er een bal van met je handen.

Hou 1/4 van het deeg apart voor de bovenkant van de taart. Rol de rest van het deeg uit en bekleed daar de springvorm mee. Strooi de paneermeel over de taartbodem. Zet de rozijnen in een bakje water en laat vijf minuten weken. Schil de appelen en snij in kleine partjes. Rasp de andere helft van de citroen en pers twee eetlepels citroensap uit. Meng de appelen met de citroenrasp en sap. Giet het water samen met 50 gram kristalsuiker en de steranijs in een steelpannetje en laat ongeveer 10 minuten inkoken tot het een siroop is geworden. Haal dan de steranijs eruit.

Haal de rozijnen uit het water en dep ze droog. Hak de walnoten fijn en voeg samen met de rozijnen, 50 gram van de kristalsuiker, de anijssiroop, kaneel en maizena bij de appelen. Meng het geheel goed door elkaar en giet dan in de springvorm. Rol het overgebleven deeg uit en snij 12 lange stroken van ongeveer 5 cm breed uit. Leg deze deegrolletjes ruitvormig over de vulling. Bestrijk de bovenkant met de rest van het ei. Zet de springvorm in het midden van de voorverwarmde oven op een rooster. Bak de taart ongeveer 60 minuten, totdat de rand van de taart stevig aanvoelt. Serveer met heerlijke kaneelroom.


  • Wauw wat een mooie foto. En wooo nu ik je recept zie besef ik hoe lang het wel niet geleden is dat ik zelfgemaakte appeltaart heb gegeten. Wat het echt zo lekker maakt, is op de bodem wat custardpoeder. Dat doet mijn oma altijd. Moet je maar eens proberen!

  • Anne-Ruth Dekker schreef:

    Dankjewel! Ik had het ook echt heel lang niet gegeten, maar kon het bij de bestelling niet laten om er ook een voor mezelf te bakken;). Wat een goede tip! Ik doe er nu paneermeel overheen, maar zal de volgende keer eens custardpoeder gebruiken thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten