Your Cart is Empty

Hazelnoten karamel taart

Hazelnoten karamel taart

3 januari 2015

Daar ben ik weer na een pauze van drie maanden. Alle feestdagen zijn helaas weer voorbij. Hebben jullie ook zo genoten en ontzettend veel lekkers gegeten? Ik kan me wel voorstellen dat jullie eigenlijk aan gezonde recepten toe zijn. Toch is het voor mij vandaag een feestje: ik ben namelijk jarig! Geen mooier moment om weer een nieuw recept met jullie te delen. Een klein feestje met het recept van deze heerlijke hazelnoten karamel taart.

Afgelopen tijd heb ik veel nagedacht over waarom ik ooit ben begonnen met bloggen en hoe ik meer rust kan vinden tijdens het bloggen. Het hebben van een blog levert naast als het moois namelijk ook druk op. Ik ben perfectionistisch waardoor alles er goed uit moet zien. Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is om meer structuur in mijn blog aan te brengen en hierdoor minder druk op mezelf te leggen. Ook wil ik weer met meer plezier met Kookmeisje bezig zijn.

In mijn blogpauze kwam op gegeven moment mijn oude gevoel weer terug waardoor ik ben begonnen met bloggen. Ik maakte voor een verjaardag van een vriendinnetje deze taart en haar moeder wilde graag het recept hebben. Dit is precies waarom ik ooit Kookmeisje ben begonnen. Recepten delen omdat anderen en ik daar blij van worden.

Het recept van deze taart komt uit een reeks recepten die mijn vader ooit heeft leren maken met zijn kookclub ‘8 man boven de pan’. Een heerlijke winterse taart door de combinatie van hazelnoten en karamel:

Hazelnoten karameltaart 1

Hazelnoten karamel taart met diameter van 26 cm
350 gram kristalsuiker
300 gram bloem
200 gram roomboter
200 ml slagroom
200 gram hazelnoten of andere noten naar smaak
3 eetlepels honing
1 ei
1 biologische citroen
Snufje zout

Rasp de helft van de schil van de citroen. Snijd vervolgens de citroen door de helft en pers hem uit. Zet het citroensap apart. Ik maak taartdeeg altijd het liefst met de keukenmachine, maar je kunt het uiteraard ook met je handen kneden. Snijd de ijskoude roomboter in blokjes en doe in de kom van de keukenmachine. Voeg de bloem, de citroenschil, 100 gram van de suiker en een snufje zout toe. Druk op de pulse knop totdat het mengsel kruimelig wordt. Voeg het ei aan het mengsel toe en druk nogmaals op de puls knop totdat het een deegbal is geworden. Maak er met je handen een ronde bal van en bedek het deeg met huishoudfolie. Leg het deeg minimaal een half uur in de koelkast om te rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Haal het deeg uit de koelkast. Als je het deeg lang in de koelkast hebt laten rusten, moet het deeg eerst weer even zachter worden voordat je het kunt uitrollen. Vet een lage taartvorm met een diameter van 26 cm in. Rol het deeg daarna uit en beleg de vorm met het deeg. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur totdat de hazelnoten goudbruin worden. Karameliseer de overgebleven suiker in een koekenpan op laag vuur. Als alle suiker is gesmolten, voeg je voorzichtig de room toe en los je de gekarameliseerde suiker hierin op. Voeg de honing en het citroensap toe. Meng de geroosterde hazelnoten door het mengsel en giet het mengsel in de taartvorm. Zet de taart ongeveer 25 minuten in de oven, totdat het deeg goudbruin is geworden. Haal de taart uit de oven, laat afkoelen en de karamel hard worden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten