Your Cart is Empty

Kip, patat en appelmoes

Kip, patat en appelmoes

Zoete aardappel frites

Alweer het tweede Hollandse recept. Een van mijn lievelingseten als kind en ik denk van bijna ieder kind is dit gerecht. Kip, patat en appelmoes is helaas niet zo gezond, maar wel typisch een Hollands (kinder)gerecht. Voor mij de uitdaging om dit gerecht gezonder, maar toch lekker te maken. Ik ben zelf enorm fan van frites van zoete aardappel en kwam tot de combinatie met kip en appelmoes. Je bent even met de voorbereiding van het gerecht bezig, maar het is het waard. Alle ingrediënten die ik voor dit gerecht gebruik zijn tevens biologisch, waardoor het extra gezond is en meer voedingswaarden bevat. Recept voor twee personen:

2 kippenbouten
3 zoete aardappelen (bataat)
500 gram goudrenetten (2 a 3 appels)
50 ml appelsap
1 eetlepel honing
Halve citroen
4 tenen knoflook
3 takjes rozemarijn
1 theelepel chilivlokken
Extra vierge olijfolie
2 eetlepels maizena
Peper & zout

Begin met het klaarmaken van de frites. Snij de aardappels doormidden en snij daarna reepjes van ongeveer 1 cm. Leg ze in een kom met koud water en laat minstens 1 uur staan. Maak in de tussentijd de appelmoes klaar. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in kleine partjes en doe ze in een pan. Voeg de appelsap toe en zet de pan op laag vuur. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten heel zachtjes pruttelen. De appelstukjes moeten bijna tot moes gekookt zijn. Roer wel regelmatig even door. Maak de appelen met een pureestamper tot een moes. Voeg de honing toe en laat het afkoelen tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Leg de kippenbouten in een grote ovenschaal. Snij de citroen in schijfjes en leg deze samen met de knoflook in de ovenschaal. Verdeel de rozemarijn over de ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie. Breng de kip verder op smaak met de chilivlokken en peper & zout. Zet de kip zeker 40 – 50 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal ondertussen de zoete aardappel uit het water en dep ze droog. Pak een grote kom en doe hier de maizena in. Schud de aardappels in de kom goed door elkaar, zodat er overal een beetje maïzena zit. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verspreid de frites over de bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, maar gebruik niet te veel. Breng ze verder op smaak met peper en zout. Zet de bakplaat bij de kip in de oven en bak de frites ongeveer 30 minuten. Serveer de kip, frites en appelmoes in mooie schalen. Eetmakelijk!

 

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten