Your Cart is Empty

Norwegian Eggs Benedict

214
Je zal bijna zeggen dat ik mijn blog deze week het thema gepocheerde eieren heb gegeven. Dit gerecht stond al een tijd op mijn verlanglijst om te maken. Eggs Benedict is een typisch Amerikaans ontbijt met een Engelse muffin, gepocheerde eieren, ham of bacon en Hollandaise saus. Het is een ontbijt wat je eet als je iets te vieren hebt of echt zin in iets lekkers hebt. Eggs Benedict vergt een aantal kooktechnieken en tijd, maar het is de moeite waard. Ik maakte mijn versie met beschuitbollen en Noorse gerookte zalm.

Ik heb nog niet vaak eieren gepocheerd en geef eerlijk toe dat de eerste twee keren mislukte. Maar driemaal is scheepsrecht en jawel ik kreeg het voor elkaar. Het is een techniek die je even eigen moet maken, maar daarna niet meer kan mislukken. Ook de Hollandaise saus maak je met geduld. Maak dit gerecht op een zondagochtend als je er alle tijd voor hebt en geniet daarna samen met familie en/of vrienden van dit heerlijke ontbijt. Recept voor vier personen:

100 gram gerookte zalm
4 kakelverse eieren
4 beschuitbollen (Albert Heijn)
200 gram boter
2 eidooiers
2 eetlepels melk
2 eetlepels citroensap
Bieslook voor de garnering
Peper & Zout
Witte wijnazijn

Ga eerst met de Hollandaise saus aan de slag. Zet een grote pan met een laagje kokend water op het vuur. Zet een grote metalen kom in de pan, maar zorg dat deze het water niet raakt. Dit wordt au bain marie genoemd. Klop de eidooiers , melk en een klontje van de boter met een garde ongeveer vijf minuten. De mengsel moet langzaam gaan binden. Klop daarna klontje voor klontje de rest van de boter door het mengsel heen. Blijf de hele tijd goed kloppen. Voeg de citroensap aan de saus toe en breng op smaak met peper & zout. Haal de kom van het vuur, maar zorg dat de saus warm blijft door de kom af te dekken.

Zet voor de gepocheerde eieren een grote pan op het vuur met voor de helft gevuld met water. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur laag. Voeg een snufje zout en een scheut azijn aan het water toe. Breek een ei open in een kopje. Roer met een houten lepel net zolang in de pan totdat er een draaikolk ontstaat. Breng het kopje zo dicht mogelijk naar het water toe en giet het ei voorzichtig in het water. Draai met twee lepels het eiwit zo snel mogelijk om het eigeel heen. Kook het ei ongeveer drie minuten en haal het dan voorzichtig met een schuimspaan uit het water. Snij het overtollige eiwit van het gepocheerde ei af.  Herhaal dit met de rest van de eieren. Als je handig bent in eieren pocheren, kun je er eventueel meerdere tegelijk in een pan doen.

Leg de beschuitbollen op mooie borden en beleg ze met de gerookte zalm. Leg daarop het gepocheerde ei. Serveer met de Hollandaise saus en garneer eventueel met wat bieslook.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten