Your Cart is Empty

Spinaziestamppot

061
Vanaf vandaag zal ik elke woensdag een typisch Hollands gerecht op mijn manier klaarmaken. Ik vind het moeilijk om echt neer te zetten wat de Hollandse keuken precies inhoudt, mede omdat onze keuken ook beïnvloed is door andere landen. Er zullen daarom ook ingrediënten uit andere landen in de gerechten verwerkt worden. Jullie kunnen denken aan aardappel, gehaktballen en groentesoep, maar dan eigentijds en lekker klaargemaakt. Vroeger werd er veel op het land gewerkt, ook al was het 10 graden onder nul. De Hollander at dan het liefst tussen de middag een stevige Hollandse maaltijd. Tegenwoordig eten de meeste Nederlanders gewoon ‘s avonds warm en blijven we allemaal soms zin hebben in een echte Hollandse maaltijd.

Als mijn moeder dit leest zal ze trost op mij zijn. Ik ben namelijk helemaal niet zo fan van een typisch AVG’tje (aardappels, vlees en groenten). Daarom is het voor mij een uitdaging om de gerechten zo te maken, dat ik ze lekker vind. Typisch Hollands is natuurlijk de stamppot die op vele soorten geserveerd wordt. Ik begin met een stamppot met een van mijn lievelingsgroenten, namelijk spinazie. Bij de stamppot serveer ik een gepocheerd eitje. Spinazie en ei is een klassieke combinatie die erg lekker is. Persoonlijk hou ik van een smeuïge stamppot, die ook nog een bite heeft. Maar pas de stamppot gerust wat aan, ieder zijn eigen smaak. Recept voor vier personen:

1 kilo kruimige aardappelen
500 gram verse bladspinazie
4 kakelverse eieren
Stukje biologisch grillspek van ongeveer 100 gram (te koop bij Marqt)
50 ml halfvolle melk
3 eetlepels zure room
1 eetlepel season pepper arabiatta (te koop bij Marqt)
Peper & Zout
Witte wijnazijn

Schil de aardappelen en doe ze in een pan samen met een laagje water en een snufje zout. Kook de aardappelen voor 20 minuten. Giet de aardappelen af.Voeg de melk aan de aardappelen toe. Stamp de aardappelen met de pureestamper, totdat er een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg de zure room toe. Meng beetje voor beetje de spinazie door de stamppot, totdat alles goed gemengd is. Breng de stamppot op smaak met de season pepper arabiatta en peper & zout en laat de stamppot op een laag vuur staan.

Zet een grote pan op het vuur met voor de helft gevuld met water. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur laag. Voeg een snufje zout en een scheut azijn aan het water toe. Breek een ei open in een kopje. Roer met een houten lepel net zolang in de pan totdat er een draaikolk ontstaat. Breng het kopje zo dicht mogelijk naar het water toe en giet het ei voorzichtig in het water. Draai met twee lepels het eiwit zo snel mogelijk om het eigeel heen. Kook het ei ongeveer drie minuten en haal het dan voorzichtig met een schuimspaan uit het water. Snij het overtollige eiwit van het gepocheerde ei af.  Herhaal dit met de rest van de eieren.

Snij de grillspek in kleine blokjes en meng 2/3 door de stamppot. Verdeel de stamppot over vier mooie borden en leg in het midden van elk bord een gepocheerd ei. Maal er nog wat verse peper over en garneer met de overgebleven grillspek.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten