Your Cart is Empty

Flammkuchen

Flammkuchen

20 november 2015 – flammkuchen

Ik moet iets bekennen…ik ben niet zo goed in deeg kneden en daarom duurde het een tijd voordat ik zelf flammkuchen maakte. Oorspronkelijk komen flammkuchen uit de Elzas. Ik noem het altijd dunne pizza’s met in plaats van tomatensaus een basis van crème fraîche. Ik at flammkuchen voor het eerst in een restaurant en was meteen verkocht.

Inmiddels heb ik al verschillende gegeten en weet ik welke toppings het allerlekkerst zijn. Laatst at ik bij The French Connection in Amsterdam nog de klassieke flammkuchen met ui en spekreepjes. Afgelopen zaterdag ging ik aan de slag en maakte ik drie flammkuchen met verschillende toppings. Voor de basis gebruikte ik het recept van medeblogger Levine van Doorne. Ze waren heerlijk en daarom deel ik graag met jullie mijn favoriete toppings.

Flammkuchen

Dit heb je nodig voor drie stuks:
Voor het deeg
500 gram tarwebloem of speltbloem
7 gram droge gist
10 gram zout
290 ml lauwwarm water
10 ml olijfolie

1) Ik heb geen handige keukenmachine om zulk soort deeg mee te maken, dus ging ik met mijn handen aan de slag. Doe alle ingrediënten in een kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed in ongeveer 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem toe, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder kleverig. Het deeg is goed gekneed als het elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombol uitklaar kunnen trekken.

2) Vet een grote kom licht in met wat zonnebloemolie. Keer het deeg één keer zodat het aan alle kanten met wat olie is bedekt. Leg het daarna in de kom en dek de kom met een theedoek af. Laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer één uur in volume verdubbelen.

3) Verwarm de oven voor op 230 graden (hetelucht). Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg. Verdeel het deeg met een deegsteker in drie gelijke stukken. Bol de stukken deeg losjes op en laat ze 10 minuten afgedekt op het aanrecht liggen.

4) Werk met één stuk deeg tegelijk. Rol het deeg op een stuk bakpapier zo dun mogelijk uit. Besmeer met crème fraîche en je favoriete toppings. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Flammkuchen

Flammkuchen traditioneel
2 eetlepels crème fraîche
100 gram spekreepjes
1 grote witte ui
Peper & zout

Besmeer de flammkuchen met de crème fraîche. Snijd de ui in ringen. Verdeel de uiringen en spekreepjes over het deeg. Bestrooi met peper & zout. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Flammkuchen met peer & blauwe kaas
2 eetlepels crème fraîche
1 grote peer
100 gram blauwe kaas
Rucola
Peper & zout

Besmeer de flammkuchen met de crème fraîche. Schil de peer en snijd in stukken. Verdeel de peer en blauwe kaas over het deeg. Bestrooi met peper & zout. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Garneer met wat rucola.

Flammkuchen met rauwe ham & vijgen
2 eetlepels crème fraîche
3 plakken rauwe ham
2 verse vijgen
1 eetlepel zongedroogde tomaten
Rucola
Peper & zout

Besmeer de flammkuchen met de crème fraîche. Verdeel de zongedroogde tomaten over het deeg. Bestrooi met peper & zout. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de vijgen in stukken. Garneer met de plakken rauwe ham, stukken vijg en rucola.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten