Your Cart is Empty

Bietensalade

Bietensalade

20 juli 2015 – healthy monday

Heb ik eindelijk de tijd gehad om uit het fantastische kookboek Eten uit de volkstuin van mijn blogvriendin Marleen van Es te koken. Marleen is fotografe, vormgever, succesvol blogger op Eten uit de volkstuin en eigenaar van een welig tierende volkstuin. Vorig jaar zomer had ik samen met Marleen en andere collega bloggers een feestje in de volkstuin van Marleen. Daar maakte ik deze prachtige pavlova met rood fruit. Een plaatje om te zien!

Op haar blog Eten uit de volkstuin deelt Marleen niet alleen haar prachtige foto’s en tuinervaringen, maar geeft ze ook tips en recepten. Ik was in de wolken toen Marleen vertelde dat ze een kookboek ging maken. Het kookboek is inmiddels uit en doordat ik bij haar boekpresentatie aanwezig was heb ik een exemplaar met een handgeschreven boodschap van Marleen weten te bemachtigen.

In haar kookboek staan ‘oude’ recepten van haar blog, maar ook recepten die ik nog niet ken. Het boek is ingedeeld op seizoen, met aanwijzigingen voor moestuinieren en koken. In één moeite door vertelt Marleen hoe je de bodem kunt bemesten, welke bloemen je kunt eten en wat je met doorgeschoten groente doet. Marleen haar recepten zijn zoals ze tuiniert: eigenzinnig, niet ingewikkeld en met oog voor kleur en vorm.

Bietensalade

Zo ook deze bietensalade die ik uit haar kookboek maakte. Ik gebruikte twee soorten bieten: een rode biet en een chioggiabietje. De laatstgenoemde met de roze/paarse strepen zijn prachtig om te zien. Als je chioggiabieten kookt, verandert de kleur in beige. Saai! Daarom eet je de bietjes rauw én lekker dat het is.

Snijd de bieten met een mandoline in dunne plakjes. Ze worden gecombineerd met geroosterde noten en pitten, geitenkaas en eetbare bloemen. Als resultaat werkelijk een prachtige en heerlijke bietensalade!

Eten uit de volkstuin – Marleen van Es
€ 24,95 en o.a. te koop bij bol.com

Bietensalade

Bietensalade

Dit heb je nodig voor één persoon:
1 chioggiabietje
1 eetlepel pecannoten
1 eetlepel pompoenpitten
30 gram zachte geitenkaas (ik gebruikte geitenkaas met honing)
Verse tijm
Bloemblaadjes van eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers of kaasjeskruid

Voor de dressing:
2 eetlepels walnotenolie
1 theelepel witte balsamicoazijn
1 theelepel honing

En zo maak je het:
Schil het bietje met een dunschiller en snijd het met een mandoline in dunne plakjes. Rooster de pecannoten en pompoenpitten in een droge koekenpan. Hak de pecannoten fijn. Leg de bietenschijfjes op een schaal, brokkel er geitenkaas over en strooi de pecannoten en pompoenpitten erover.

Maak de dressing van de walnotenolie, witte balsamicoazijn en honing. Besprenkel de dressing over de salade. Rits de blaadjes van de takjes tijm. Strooi over de salade. Garneer de salade met takjes tijm en bloemblaadjes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten