Your Cart is Empty

Artisjokken

Artisjokken

30 maart 2015

Je kent ze vast wel artisjokken uit pot in de supermarkt, maar ben je ook bekend met verse artisjokken? Toevallig wijdde een van mijn favoriete culinaire websites – Culy – van de week ook een artikel aan verse artisjokken. Artisjokken zijn een plaatje om te zien. Veel mensen zijn niet bekend met het eten van verse artisjokken. Vanuit mijn ouders huis ben ik al een lange tijd gewend om ze te eten en zijn we er in de familie allemaal dol op.

Artisjokken zijn gezond en kunnen ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte vermindert. Daarnaast hebben artisjokken een reinigende werking van het bloed, ontgiften ze de lever, hebben ze een positieve werking op de vetstofwisseling en kunnen ze zelfs de kans op galstenen verminderen.

Artisjokken 2

Het liefst eet ik ze als voorgerecht of als lunch en dip ik de artisjokblaadjes en het hart in een heerlijke olijfolie of andere dressing. Vorige week combineerde ik de artisjokken met olijfolie van Liquido d’Oro. Het verhaal van het merk begint bij Ridder Drost. Ik heb met Ridder op de middelbare school gezeten en daarom extra bijzonder om zijn olijfolie eens te mogen proeven. Toen Ridder na de middelbare school niet wist wat hij later wilde doen kwam hij in Toscane op een olijfgaard terecht.

Ridder leerde op de olijfgaard plukken, persen, bottelen en een gaard onderhouden. Tijdens zijn werk hoorde hij de oliemeesters vaak praten over ‘il liquido d’oro’: het vloeibare goud. Niet omdat ze van de olie rijk werden, maar vanuit trots op hun prachtproduct. Ridder begon met wat flessen olijfolie naar Nederland te exporten, maar al gauw besloot hij er zijn baan van te maken. De olie van Liquido d’Oro komt inmiddels ook uit andere streken van Italië. Uit vergelijkbare olijfgaarden, waar met kennis, plezier en respect voor de natuur de beste olijfolie wordt gemaakt.

Voor vier personen
4 verse artisjokken (te koop bij natuurwinkels, boerenmarkten en de betere groentewinkel)
Liquido d’Oro al basilico
Eetlepel citroensap
Zout

Snijd de stelen van de artisjokken af. Zet een pan met ruim kokend water op en voeg een snufje zout en een eetlepel citroensap toe. Doe de artisjokken in de pan en zorg ervoor dat ze zo goed als onder water liggen. Kook de artisjokken 30 minuten op middelhoog vuur. Giet de artisjokken af en laat ze in een vergiet uitlekken. Serveer de artisjokken met de olijfolie. De artisjokken zijn lauw of warm het lekkerst. Dip het uiteinde van de blaadjes in de olijfolie en eet alleen het onderste op. Doe dit tot alle blaadjes op zijn en je bij het ‘hooi’ bent. Haal al het ‘hooi’ met een mes weg, totdat het artisjokken hart zichtbaar wordt. Gooi het ‘hooi’ weg en eet het artisjokkenhart op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten