Your Cart is Empty

Kaasfondue

Kaasfondue

20 februari 2015

Kaas: je kunt mij ervoor wakker maken! Eten jullie vaak kaasfondue? Ik vind het heel gezellig en feestelijk om met vrienden of familie te kaasfonduen. Zo at ik met mijn familie op mijn verjaardag kaasfondue en als Valentijnsdiner met mijn vriend. Eigenlijk is het een van mijn lievelingsgerechten en daarom vond ik het tijd om jullie mijn basisrecept, favoriete dips en tips te delen.

Basisrecept kaasfondue voor vier personen
800 gram geraspte Zwitserse kaas o.a. Gruyère en Emmental
Eventueel een stukje blauwe kaas voor extra pit
400 ml droge witte wijn
1 knoflookteen
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels kirsch
2 eetlepels maizena
Nootmuskaat
Zwarte peper

Smeer de pan in met een knoflookteen en bewaar de teen voor later. Breng de wijn aan de kook en voeg het citroensap toe. Voeg onder voortdurend roeren de kaasfondue hand voor hand toe. Ik roer de kaasfondue in achtjes. Geef de kaas steeds de kans om te smelten. Laat het mengsel niet te lang en niet te hard koken, want dan verdampt de alcohol en vormt zich een klonterig geheel. Zet daarom het vuur laag. Als alle kaas gesmolten is, kun je de fondue binden door een papje van maizena aangemaakt met een scheut witte wijn toe te voegen. Voeg de kirsch toe, pers de knoflook uit en voeg toe aan de fondue en breng op smaak met wat nootmuskaat en zwarte peper. Hou je van blauwe kaas? Voeg dan op het eind stukjes blauwe kaas toe. Vervang de kirsch dan voor een scheut rode port.

Hoe voorkom je dat kaasfondue mislukt? Het geheim van een goede kaasfondue zit hem in het gebruik van een beetje zetmeel. Het kan zijn dat de kaasfondue draderig wordt, klonten krijgt of dat er een olieafscheiding ontstaat. Door het toevoegen van wat bloem of maïzena kun je dit voorkomen. Ook het toevoegen van iets zuurs zoals wat citroensap of een scheutje wijnazijn doet wonderen.

Serveer de kaasfondue met lekker brood en verder vind ik het altijd lekker om champignons, cherrytomaten, broccoli (geblancheerd), rode druiven en augurkjes in de kaasfondue te dippen. Heb je snel last van je maag? Drink dan muntthee bij de kaasfondue, dit helpt om de kaasfondue sneller te verteren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten