Your Cart is Empty

Bietenrisotto met tijm, geitenkaas en geroosterde walnoten

Bietenrisotto met tijm, geitenkaas en geroosterde walnoten

17 september 2014

Hoewel het op dit moment heerlijk nazomeren is met dit weer, heb ik ook wel weer zin in de herfst. Genieten jullie ook zo van de wisseling van seizoenen? Het verkleuren van de bomen, blaadjes die van de bomen vallen en koude en donkere dagen gaan voor mij samen met comfort food. Eten waar je zo blij van wordt dat het helemaal niet uitmaakt dat het buiten koud en nat is.

Denkend aan de herfst kreeg ik zin in risotto. Een risotto met groenten en veel smaken. Bieten zijn het gehele jaar verkrijgbaar, maar refereren toch meer naar de donkere dagen. Vanaf oktober zijn de winterbieten weer verkrijgbaar, welke zeer geschikt zijn voor deze bietenrisotto. De basis van risotto heb ik eigenlijk altijd in huis. Koop een lekkere soort rijst zoals de Arborio, Carnaroli of Vialone Nano.

Bietenrisotto 2

Ik eet de laatste tijd minder vlees en meer vegetarisch met veel groenten en eiwitten in de vorm van eieren of kaas. Een trend die ook bij de bekende chefs steeds zichtbaarder wordt. Vandaar vandaag alvast een vegetarisch hoofdgerecht voor in de herfst. Eet jij vaak vegetarisch? Recept voor vier personen:

300 gram risottorijst (Arborio, Carnaroli of Vialone Nano)
500 gram gekookte rode bieten
125 ml witte wijn
1 liter groentebouillon
15 gram verse tijm
125 gram verse geitenkaas
50 gram walnoten
30 gram roomboter
1 witte ui
Peper & zout

Breng de bouillon op een middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat de bouillon zachtjes koken. Snijd de ui fijn. Smelt de boter in een grote pan. Voeg de ui toe en fruit deze vijf minuten op een laag vuur. Voeg de rijst toe en bak deze onder voortdurend roeren twee minuten mee. Voeg daarna de witte wijn toe. Roer de rijst tot alle wijn verdampt is. Voeg een pollepel bouillon toe en kook deze onder voortdurend roeren mee tot hij helemaal is geabsorbeerd door de rijst. Voeg net zolang bouillon op dezelfde manier toe tot de rijst beetgaar en romig is. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt.

Was de takjes tijm en leg er een paar apart voor de garnering. Ris de blaadjes eraf en voeg deze bij de risotto. Knijp de gekookte rode bieten door een pureeknijper fijn. Mocht je geen pureeknijper hebben kun je ook een bietenpuree maken in de blender. Doe de bietenpuree bij de risotto, meng het geheel en breng op smaak met peper en zout. Laat nog vijf minuten op laag vuur staan, zodat de smaken goed in elkaar trekken. Rooster ondertussen de walnoten in een koekenpan. Serveer de risotto in diepe borden en garneer met de geroosterde walnoten, geitenkaas en takjes tijm.

Bietenrisotto 1


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten