Your Cart is Empty

Men’s dinner – gastblog Maarten

Men’s dinner – gastblog Maarten

Boys 7

26 augustus 2014

Vandaag heeft mijn vriend – Maarten van der Weijden – voor één keer een blogpost op Kookmeisje geschreven. Tegenwoordig kookt hij nauwelijks meer als we samen zijn, maar voor vrienden maakt hij graag een uitzondering:

Dinner with the boy’s, wat mij betreft een essentieel ingrediënt voor elke man! Je vrienden zal je regelmatig zien, maar tot diepgaande gesprekken zal het zelden leiden. Een dubbeldate met vrienden, de kroeg in of voetbal kijken zijn een beetje de standaard dingen. Ik vind het erg leuk om dit eens in de zoveel tijd af te wisselen met een goed diner voor vrienden. Een goed stuk vlees, wat fijne drankjes en de echte gesprekken komen vanzelf. Voor mij gaan die gesprekken over ambitie, werk, opinie, vrouwen en soms over voetbal.

Boys 3

Om te zorgen dat zo’n diner in je drukke schema past en meestal de weekenden al volgepland staan met allerlei andere afspraken kan je het diner prima doordeweeks plannen. Bij ons was het dit keer op een maandagavond. Voordat iedereen klaar was met werken en we bij elkaar waren was het al gauw 19.00 uur. Begin daarom met een borrel met wat stevige hapjes erbij.

We hadden goed weer dus het terras was geopend. We begonnen met een stuk Normandische paté met toast, wat chips en een Brandt & Levie worstje. Ik houd erg van een lekkere Gin & Tonic, Hendrick’s Gin met Thomas Henry tonic. Maar als je dat niet lekker vindt, kun je natuurlijk ook gewoon voor wijn, bier of iets dergelijks gaan.

Boys 4

Ik ben er voorstander van om vlees bij de slager of de betere supermarkt (Marqt) te kopen. Alle boodschappen waren het weekend ervoor al in huis gehaald. Geen voorgerecht voor ons want dat kost te veel tijd en die wil je juist graag met je vrienden doorbrengen. Ik had gekozen voor Cote de Boeuf, uit één stuk van ongeveer een kilo. Deze had ik op zaterdag gehaald en op advies van de slager alvast dichtgeschroeid.

Gedurende de borrel kan je de bbq vast aansteken. Zorg dat de kolen goed heet worden en leg deze aan een kant van de bbq. Als de kolen heet zijn even de grill invetten met wat olijfolie, het vlees nogmaals op smaak brengen met wat versgemalen peper en wat vlokken zeezout en dan op de bbq. Zorg voor een kerntemperatuur van 45/50 graden Celsius. Wij aten het vlees met een bearnaisesaus (voor de gevorderden), een aardappeltaart en wat frisse groene sla met een simpele dressing.

Boys 6

Boys 5

Uiteraard mag de wijn niet ontbreken op dit soort avonden. Een Saint-Émilion past perfect bij het vlees, is lekker stevig en in diverse prijsklasse verkrijgbaar. Als het erg warm is zorg dan dat je de fles vooraf even koelt, er is niks zo smerig als een te warme rode wijn. 18 graden is een prima temperatuur. Wij hadden aan één fles voor op de maandagavond voldoende.

Als dessert rookten we een sigaar – Montecristo – met een restje rode wijn. Om 22:30 uur was het feest voorbij en hadden we een heerlijke avond gehad. Recepten voor vier personen:

Boys 2

Cote de Boeuf
1,2 kg Cote de Boeuf
Olijfolie
Peper & zout

Cote de Boeuf is van zichzelf al heerlijk, maar toch is bearnaisesaus er te lekker bij! Het lijkt heel moeilijk om de saus zelf te maken, maar dat valt reuze mee. Met een beetje aandacht en geduld kom je al ver.

Je kunt het vlees gemakkelijk op de bbq klaarmaken of anders grillen op een grillpan. Als je het vlees zoals ik al een paar dagen van tevoren koopt bak het dan alvast even in een grillpan aan, zodat alle randen dichtgeschroeid zijn. Laat het vlees afkoelen voordat je het in de koelkast bewaard. Gedurende de borrel kan je de bbq vast aansteken. Zorg dat de kolen goed heet worden en leg deze aan een kant van de bbq. Als de kolen heet zijn even de grill invetten met wat olijfolie, het vlees nogmaals op smaak brengen met wat versgemalen peper en wat vlokken zeezout en dan op de bbq. Zorg voor een kerntemperatuur van 45/50 graden Celsius.

Boys 8

Bearnaisesaus
2 sjalotjes
Dragon
3 eetlepels witte wijnazijn
2 eierdooiers
100 gram roomboter
Peper & zout

Snijd de sjalotjes en de dragon fijn. Voeg samen met de azijn in een sauspan toe en breng het aan de kook. Laat het enkele minuten doorkoken, totdat al het vocht van de azijn is verdampt. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Voeg de eierdooiers, twee eetlepels water toe en breng op smaak met peper en zout. Zet de pan op laag vuur en klop het mengsel met een garde totdat de saus dik wordt en aan de garde blijft kleven. Zorg dat de pan niet te heet wordt en haal anders voor de zekerheid af en toe van het vuur. De kans kan namelijk zijn dat de saus gaat schiften en dan kun je opnieuw beginnen. Zet het vuur uit en klop één voor één een klontje boter toe. Serveer de saus direct. In totaal ben je ongeveer 25 minuten aan het maken van de saus kwijt.

Boys 9

Als bijgerecht werd er een charlottetaart van aardappels geserveerd. Het recept komt van onze favoriete kookblog Manger van Mimi Thorisson. Heel simpel, erg lekker en perfect in combinatie met het vlees en de bearnaisesaus. De aardappels worden rauw in plakjes gesneden en dan vervolgens in veel boter en ganzenvet gebakken. Daarna gaan de aardappels in een charlottevorm kort in de oven. Uiteindelijk serveer je het taartje met knoflookchips en platte peterselie.

Charlottetaart van aardappels met knoflookchips en platte peterselie
8 grote aardappels
1 eetlepel roomboter
3 eetlepels ganzen- of eendenvet (te koop in Frankrijk en bij de poelier)
6 knoflooktenen
Platte peterselie
Snufje zout

Mocht je geen ganzen- of eendenvet kunnen krijgen, vervang het dan door roomboter.Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Schil de aardappelen en snijd ze in plakken. Verhit de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de aardappelen acht minuten en voeg daarna de ganzen- of eendenvet toe. Bak de aardappelen tot ze gaar en goudbruin zijn. Eventueel kun je voorzichtig een pannendeksel op de aardappel leggen, waardoor ze sneller gaar worden. Schud regelmatig de pan, zodat de aardappelen niet aanbakken. Na 20 – 25 minuten zijn de aardappelen gaar. Voeg naar smaak een snufje zout toe. Doe de aardappelen (zonder het vet) in een charlottevorm en druk voorzichtig aan. Zet de vorm voor ongeveer acht minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de knoflooktenen in plakjes en frituur in het overgebleven vet. Haal ze met een schuimspaan eruit en laat op keukenpapier uitlekken. Haal de charlottevorm uit de oven en keer voorzichtig op een bord op. Garneer de taart met de knoflookchips en de peterselie.

Boys 10

Bij de gerechten werd ook nog een simpele groene salade geserveerd. Koop de lekkerste krop sla die je kunt krijgen en serveer met een simpele vinaigrette.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten