Your Cart is Empty

Kookboek Tarte Tatin & recept madeleines

Tarte tatin 3

Wie is er niet fan van de Franse bakker? Macarons, éclairs, soufflé’s, tartelettes en tarte tatin zijn een kleine greep uit de vele Franse patisserie recepten. Als ik op vakantie in Frankrijk ben eet ik het liefst de hele dag deze Franse lekkernijen. In Nederland smaken deze zoetigheden toch anders, maar daar komt verandering in. Mijn nieuwe favoriete kookboek Tarte Tatin is uit met de beste recepten van de Franse patissier. Ik ging meteen thuis aan de slag en maakte madeleines uit het kookboek.

Het leuke aan het boek vind ik dat het begint met een inleiding van materialen, ingrediënten en technieken. De Franse kunst van het banketbakken is gebaseerd op een reeks elementaire recepten die eenvoudig te maken zijn en slechts een beperkt aantal ingrediënten en een minimale uitrusting vereisen. De basisrecepten zijn een onmisbaar onderdeel van de overige recepten in het boek. In de basisrecepten worden de verschillende soorten deeg, glazuur en vulling en sauzen en siropen uitgelegd.

Tarte tatin 2

Daarna neemt het boek je mee naar de Franse gebakjes, cakes, soesjes en taartjes, koekjes en pudding. Het boek wordt afgesloten met desserts van beroemde chefs uit de hele wereld, waaronder een warme kwarktaart van Robert van Beckhoven uit Nederland, rabarbertaartjes met frambozen van Gale Gand uit de Verenigde Staten en een isfahan van Pierre Hermé uit Frankrijk. Dit laatste lijkt op een grote macaron en is gevuld met verse frambozen en room.

Ik wil werkelijk echt alle recepten uit het boek proberen. Ik begon met het maken van madeleines, waarvan ik het recept graag met jullie deel. Recept voor 24 madeleines:

125 gram boter + iets extra om de vormpjes in te vetten
2 grote biologische eieren
150 gram fijne kristalsuiker
150 gram bloem + iets extra om te bestuiven
1 biologische citroen
1 theelepel rozenwater (voegde ik naar eigen smaak toe)
Snufje zout

Smelt de boter op laag vuur in een klein pannetje. Laat de gesmolten boter vervolgens afkoelen. Klop de eieren en suiker vijf minuten met een elektrische mixer tot een licht en schuimig mengsel dat drie keer in volume is toegenomen. Zeef er de bloem boven en voeg de gesmolten boter toe. Schep geleidelijk de bloem en boter door het mengsel. Voeg daarna de schil van de citroen, het rozenwater en een snufje zout toe. Zet het beslag twee uur in de koelkast alvorens te gebruiken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het beslag uit de koelkast. Vet de madeleinevormpjes in met boter en bestuif ze licht met bloem. Schenk de madeleinevormpjes halfvol met het beslag. Bak ze in acht tot tien minuten in de voorverwarmde oven. Haal de vormpjes uit de oven en laat tien minuten afkoelen voordat je de madeleines uit de vormpjes haalt.

Tarte tatin 1

Tarte Tatin: de beste recepten van de Franse patissier van Ginette Mathoit
€ 35,00 en o.a. te koop bij bol.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten