Your Cart is Empty

Courgette parmezaankoekjes met citroencrème

Courgettekoekjes 1

Een half jaar geleden ben ik door twee volgers van mijn kookblog gevraagd om hun huwelijksdiner te organiseren. Eind april was het zover en kookte ik samen met een vriendinnetje een viergangendiner voor 24 personen. Wat was het spannend, maar met de hulp van een ander kookmeisje is het helemaal goedgekomen. Het diner was bij het bruidspaar thuis, maar gelukkig hadden we een perfecte keuken met een prachtige grote Smeg oven tot onze beschikking. Het bruidspaar had zelf voor de aankleding gezorgd. Wat zag het er toch  prachtig uit!

Courgettekoekjes 2
Alle gangen werden op grote schalen geserveerd, waardoor er een soort ‘family style’ diner werd gecreëerd. Niets is gezelliger om grote schalen met lekker eten met elkaar te delen en in de tussentijd te genieten van goede gesprekken en een glas goede wijn. Het voorgerecht bestond uit drie verschillende voorgerechten: een tarte tatin van aubergines, rode ui en pijnboompitten, bruschetta met cherrytomaatjes, knoflook en basilicum en deze courgette parmezaankoekjes. Het recept van de koekjes moest ik, natuurlijk weer veel later dan gepland, nog ontwikkelen, maar is een groot succes geworden. Alle bruiloftsgasten gaven mij er complimenten over. Je kunt de koekjes als voorgerecht serveren, als bijgerecht eten of met meerdere hapjes als maaltijd nuttigen. Een ding is zeker: succes gegarandeerd! Recept voor 12 koekjes:

1 courgette (middelgroot)
30 gram Parmezaanse kaas
1 lente-ui
2 takjes basilicum
100 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel cayennepeper
50 ml karnemelk
1 ei
1 citroen
50 ml mascarpone
50 ml slagroom
Peper & zout
Olijfolie

Courgettekoekjes 3

Rasp de courgette fijn. Ik gebruikte hiervoor een mandoline. Leg de fijngesneden courgette in een schone theedoek, zodat al het vocht eruit kan lekken. Snijd het lente-uitje en 1 takje basilicum fijn. Doe samen met de courgette in een kom en voeg het zelfrijzend bakmeel, de cayennepeper, de karnemelk en het ei toe. Rasp de citroen en voeg de helft van de rasp bij het mengsel. Pers de citroen uit en voeg twee eetlepels bij het mengsel. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg ook dit bij het mengsel. Meng het geheel en breng op smaak met peper en zout.

Klop voor de crème de slagroom stijf. Meng de slagroom met de mascarpone en twee eetlepels citroensap tot een luchtig mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie op een middelhoog vuur. Voeg per koekje ongeveer één eetlepel in de pan toe. Bak de koekjes aan beide kanten twee minuten. Serveer ze op een grote schaal of per twee op een klein bordje. Garneer met de creme en verse basilicum.


 • Dirkje schreef:

  Ziet er echt goddelijk uit! Alleen moet de parmezaan bij het courgettemengsel? Ik zal vanmiddag zodra ik thuis ben het recept naar je sturen!:-) xxx

 • Elisabeth en Frank schreef:

  Lief Kookmeisje,

  Onze bruiloftsdiner is dankzij jou een waanzinnig mooie afsluiter van onze trouwdag geworden. Alle gerechten waren fantastisch en we voelen ons zeer vereerd dat jij dit voor ons hebt willen doen. De Courgette parmezaankoekjes met citroencrème waren inderdaad een enorme hit waar nog lang over nagepraat is. Ik denk dat we dit recept maar bij de bedankjes voegen wat we aan onze gasten zullen sturen! 🙂

  Nogmaals heel erg bedankt, we blijven je intensief volgen en we hopen erg dat we ooit nog eens van je kookkunsten mogen genieten, je bent een culinair genie en een groot talent!

 • Mariska schreef:

  Lijkt me echt heerlijk! Wat vreselijk leuk dat je het diner mocht verzorgen en wat zag het er gezellig uit zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten