Your Cart is Empty

Oesters

Oesters 1

Afgelopen paasdagen hadden mijn vriend en ik ‘s avonds niets op de planning staan. Gewoon met z’n tweeën heerlijk thuis zijn. Ik doe niets liever dan samen voor ons de allerlekkerste diners te koken. Eerste Paasdag ging ik aan de slag met het koken van een viergangendiner. Als amuse/voorgerecht serveerde ik Zeeuwse oesters in combinatie met een lekker glas champagne. Als tussengerecht maakte ik een carpaccio van gerookte heilbot met een mousse van avocado. Het hoofdgerecht bestond uit een gevulde dorade met room, Hollandse garnalen en zeekraal en als nagerecht maakte ik heerlijke chocolademeringues met frambozen geïnspireerd op de pavlova. Tweede paasdag gingen we voor asperges op klassieke wijze. Wat heb jij met Pasen klaargemaakt?

Als oesters koos ik de Zeeuwse creuses. Dit zijn de goedkoopste soort Nederlandse oesters. De Zeeuwse creuses zijn grilliger en onregelmatiger van vorm. Dit komt doordat ze niet in zakken opgroeien, maar vrij op de bodem van de Oosterschelde liggen. De smaak van de oesters is zeeïg en zout, met een typische nasmaak van komkommer. De Zeeuwse platte oesters zijn in vergelijking met de Zeeuwse creuses bijzonder, maar zijn ook een stuk duurder.

Oesters 2

Je moet van oesters houden en je moet er zin in hebben om ze zelf klaar te maken. Het klaarmaken van de oesters vergt namelijk nogal wat geduld. Als je er eenmaal gevorderd in bent lukt het prima, maar ik snap ook als je ze alleen in een restaurant bestelt. Ik eet de oesters het liefst rauw, maar je kunt ze ook stomen. Bij de oesters serveer ik altijd schijfjes citroen om over de oesters uit te knijpen, maar onderstaande sausjes zijn er ook lekker bij. Eerlijk is eerlijk een sausje is natuurlijk zonde van een goede oester!

Maak de oesters open met een oestermes. Dit doe je door het punt te zoeken waar de oesterschelpen bij elkaar komen. Daar zoek je een kleine opening en wrik je de oesters heel voorzichtig open. Maak de oesters eventueel los en serveer ze in de schelp.

Vinaigrette
Snijd één sjalotje fijn. Meng het fijngesneden sjalotje met drie eetlepels rode wijnazijn, één theelepel vissaus en één theelepel citroensap. Breng op smaak met peper en zout.

Bloody mary
Meng drie eetlepels tomatensap met één theelepel wodka, één theelepel worcestersaus, één theelepel citroensap en één druppel tabasco. Breng op smaak met peper en zout.

Ketchup en pimentón
Meng vier eetlepels ketchup met één theelepel pimentón. Dit is gerookt paprikapoeder wat je in veel Spaanse winkels en delicatessenwinkels kunt verkrijgen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten