Your Cart is Empty

Chocoladetaart met passievruchten curd

Paastaart 1

Een tijd geleden mailde mijn collega-bloggers Cécile en Maura mij met de vraag of ik mee wilde doen met een gerecht voor Pasen. De bedoeling was dat een paar bloggers een recept voor de Paasdagen verzinnen, waarmee je met alle recepten een heerlijke paasbrunch kunt maken. Bij een paasbrunch denk ik aan verschillende soorten luxe hartige en zoete gerechten. Samen met mijn collega-bloggers bedachten we de lekkerste recepten voor een uitgebreide paasbrunch:

Warme zwarte quinoa met pecannoten, ricotta en aardbeien van Food Bandits

Brioche ‘egg in a  hole’ van In my red kitchen

Zacht gekookte eieren met salsa verde van De smaak van Cécile

Lentetaartjes met voorjaarsgroente van Eten uit de volkstuin

Hot cross muffins van Yellow Lemon Tree

Eggs Benedict met gepocheerd ei, gerookte zalm en Hollandaisesaus van Made by Ellen

Venkeltaartje met geitenkaas en karwijzaadjes van Cookie Cottage

Als afsluiter chocoladetaart met passievruchten curd van Kookmeisje

Het lijden en de dood van Jezus wordt ook wel de passietijd genoemd. Met Pasen wordt gevierd dat Jezus weer opstond uit zijn graf. Ik wilde een taart maken die symbool staat aan Pasen en verzon daarom een taart met een passievruchten curd. De passievruchten staan vooral symbool voor de passietijd, wat eigenlijk het begin van Pasen is. In combinatie met de gele kleur van de pulp van de passievruchten is deze taart een echte paastaart geworden.

Paastaart 3

Ik heb dit jaar heerlijke rustige paasdagen, waarbij ik me niet te veel hoef uit te sloven. Het idee was om met alle foodbloggers af te spreken, zodat we alvast alle gerechten konden proeven. Helaas is het er niet van gekomen, maar hebben we wel gezellig met zijn allen hamburgers gegeten bij Firma Pickles in Utrecht. Dan toch maar alle gerechten met de paasdagen zelf maken! Natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jouw plannen zijn voor de paasdagen. Weet jij al wat je gaat maken?

Paastaart 2

Recept voor mijn chocoladetaart met room, passievruchten curd en dragee eitjes:

Voor de cake
300 gram bloem
300 gram kristalsuiker
250 gram zachte ongezouten roomboter
6 eieren
100 gram pure chocolade
4 eetlepels cacaopoeder (allerbeste kwaliteit)
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels vanille-extract
Snufje zout

Voor de passievruchten curd
5 passievruchten
50 ml tropische sap (ik gebruikte een pure sap van passievruchten, mango en banaan)
150 gram roomboter
2 eieren
125 gram kristalsuiker

Voor de garnering
250 ml slagroom
250 ml mascarpone
2 eetlepels kristalsuiker
150 gram verschillende dragee eitjes of andere paaseitjes

Begin eerst met de passievruchten curd. Deze kun je eventueel al één of meerdere dagen van tevoren maken. De curd is ongeveer vijf dagen houdbaar. Verwarm de boter samen met de pulp van de passievruchten en de sap in een pan op laag vuur. Mix de eieren en de suiker tot een romig mengsel. Voeg het mengsel van passievruchten, sap en de boter erbij. Roer goed door elkaar en doe alles weer terug in de pan. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag. Warm al roerend nog vijf minuten. Laat afkoelen, schenk in een schone (weck)pot en bewaar het in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. De ingrediënten zijn voor twee taarten. Je kunt het mengsel in een keer maken en verdelen over twee springvormen of eerst de helft van de ingrediënten gebruiken en daarna de andere helft. Ik maakte de taart één voor één en gebruikte eerst de helft van de ingrediënten. Bekleed een springvorm met een diameter van 20 cm aan de onderkant met bakpapier en vet de zijkanten van de springvorm in.

Maal de pure chocolade in een keukenmachine of blender fijn. Zeef de bloem, bakpoeder en cacaopoeder en meng samen met de gemalen chocolade en een snufje zout in een grote kom. Zorg dat de boter zacht is, zodat je de boter kunt mixen. Mix de boter samen met de suiker tot een glad mengsel. Voeg de eieren en de vanille-extract erbij en roer goed door elkaar. Voeg dit mengsel bij het bloemmengsel en spatel luchtig door elkaar, totdat alles goed gemengd is. Spatel het mengsel in de springvorm en maak het geheel glad. Zet de taart 30 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven. Check door een satéprikker in het midden van de taart te steken of de taart gaar is. Mocht er nog deeg aan de prikker zitten, kun je de taart nog even terug in de oven zetten. Laat de taart 10 minuten afkoelen en haal daarna uit de vorm. Laat de taarten op een rooster geheel afkoelen.

Klop de slagroom stijf. Meng de slagroom samen met de suiker en de mascarpone tot een luchtig mengsel. Verdeel de helft van de room over de cake. Schep wat passievruchten curd over de room. Leg de andere cake erbovenop. Verdeel de andere helft van de room over de cake en schep ook hierover wat passievruchten curd. Garneer met wat dragee eitjes. Serveer op een mooi taartplateau.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten