Your Cart is Empty

Crumble van appel en bosbessen

DSC01617

We zitten weer aan het einde van de maand februari, waarbij ik ook deze maand weer meedoe aan de foodblogswap. Ik mocht deze maand van de kookblog van Marjolein een recept uitkiezen. Marjolein bereidt in haar studentenkeuken lekkere en simpele gerechten. Daarnaast heeft ze ook nog een Engelse blog, wat vind ik dat knap! Els van Eetlust mocht een recept van mijn blog uitkiezen, maar deze is nog niet geplaatst. Ik ben benieuwd wat ze heeft gekozen. Spannend!

Ik probeer het gerecht van de foodblogswap altijd ruim optijd te maken, maar dat lukt niet altijd. Het kiezen van een recept was deze maand niet zo moeilijk. Het maken van een crumble stond al een tijd op mijn food bucketlist. Toen ik het gerecht bij Marjolein voorbij zag komen, wist ik meteen wat ik ging maken. Ik moest alleen nog een moment vinden, waarbij het gerecht ook daadwerkelijk als een nagerecht geserveerd kon worden.

Crumble 1

Sinds kort studeert mijn vriend, naast zijn fulltime baan, parttime op Nyenrode. Dat betekent dat we elkaar vrij weinig zien, maar de momenten die we samen hebben genieten we volop. Zo ook zaterdag 15 februari waarbij we in de stormachtige middag een wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen maakten. Ik kan je dit natuurgebied echt aanraden. Er is een overschot aan herten, waardoor je net in een sprookje loopt. Aangezien het die zaterdag keihard waaide, zijn we niemand tegengekomen. Just my boyfriend, me and the deer.

‘S avonds gingen we samen de keuken in en maakten we Black Angus ribeye, aardappelgratin met truffel en sperziebonen met boter en knoflook. Daarbij dronken we een prachtige rode wijn. Overdag ging ik al aan de slag met het gerecht van de foodblogswap. Ik koos een appelcrumble van de blog van Marjolein, maar paste het recept natuurlijk naar mijn smaak aan. Ik maakte een crumble van appel en bosbessen en voegde nog Calvados en geschaafde amandelen aan het recept toe. Tevens serveerde ik er een zelfgemaakte vanillesaus bij. Je kunt het nagerecht heel makkelijk voorbereiden, zoals ik ook deed. Ik warmde ‘s avonds de crumble alleen nog even op in de oven. De saus wordt koud geserveerd. Recept voor vier personen:

DSC01628

Voor de crumble
3 appels
150 gram bosbessen
50 ml Calvados
150 gram bloem
75 gram kristalsuiker
75 gram roomboter
15 gram geschaafde amandelen
Snufje zout

Voor de vanillesaus
100 ml volle melk
100 ml slagroom
1 vanillestokje
2 eierdooiers
1 eetlepel kristalsuiker

Crumble 3

Begin eerst met de vanillesaus, omdat de saus bij het serveren afgekoeld moet zijn. Het recept van de saus komt uit het bakboek van Delicious. magazine, maar ik heb het iets aangepast. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit samen met de melk, de slagroom en het vanillestokje in een steelpan toe. Zet de steelpan op laag vuur. Laat het mengsel 15 minuten op het lage vuur staan. Let hierbij op dat het absoluut niet mag gaan koken. Klop in de tussentijd de eierdooiers samen met de suiker in een kom licht schuimig. Giet al roerend de helft van het roommengsel erbij. Giet het mengsel uit de kom terug bij het roommengsel in de steelpan en verwarm al roerend totdat de saus gebonden is. Laat ook hier de saus absoluut niet koken. Verwijder het vanillestokje. Zet de steelpan in een grote kom met koud water. Roer de saus af en toe door, zodat de saus snel afkoelt.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Schil de appels en snijd ze in kleine partjes. Doe de appels samen met de bosbessen en de Calvados in een pan. Zet de pan op een laag vuur en laat ongeveer 10 minuten pruttelen. Snijd de boter in kleine blokjes. Meng de boter samen met het meel, de suiker en het snufje zout in een grote kom. Meng het mengsel met je handen totdat er een kruimeldeeg ontstaat. Vet een ovenschaal in. Leg het mengsel van de appels en de bosbessen in de schaal. Bestrooi met het kruimeldeeg en eindig met de geschaafde amandelen. Zet de ovenschaal 30 minuten in de voorverwarmde oven. Als je merkt dat de amandelen verbranden, kun je eventueel aluminiumfolie over de schaal leggen. Serveer met de afgekoelde vanillesaus.

Crumble 2

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten