Your Cart is Empty

Hartige taart met gekarameliseerde witlof, sjalotten en blauwe kaas

Hartige taart met gekarameliseerde witlof, sjalotten en blauwe kaas

28 januari 2014

Het is weer tijd voor de maandelijks foodblogswap, waarbij ik een blog toegewezen krijg en iemand anders ook mijn blog toegewezen krijgt. De bedoeling is dat je een recept van deze kookblog kookt. Deze maand mocht ik van de blog van Maura van Yellow Lemon Tree koken. Dit is mijn favoriete Nederlandse blog, waarbij Maura heerlijke recepten post in combinatie met een leuk verhaal en prachtige foto’s. Na lang getwijfeld te hebben, ging ik uiteindelijk voor de fluffy pie. Mijn collega Inge van I Likeur Food mocht deze maand van mijn blog koken en maakte de heerlijke Franse uiensoep.

Fluffy pie 2

Volgens de moeder van Maura is het geheim achter een fluffy pie minder ei en meer room toevoegen. Haar moeder heeft gelijk, want de hartige taart is heerlijk smeuig. Het deeg van de taart is erg lekker en prachtig qua structuur. Ik gebruikte alleen maar speltbloem, terwijl Maura een mix van tarwebloem en volkoren bloem gebruikt. Daarnaast voegde ik witlof aan de taart toe en deed ik ook wat walnoten in de vulling. De taart heeft heerlijke smaken door het zoete van de gekarameliseerde witlof en de sjalotten en het zoute van de blauwe kaas. Mocht je niet van blauwe kaas houden, kun je deze uiteraard voor een andere kaas vervangen. Recept voor vier personen als hoofdgerecht:

Fluffy pie 3

Voor het deeg
250 gram speltbloem
1 eidooier
150 gram koude boter in blokjes gesneden
3 eetlepels koud water
Snufje zout 

Voor de vulling
3 stronken witlof
2 sjalotten
100 gram Roquefort
50 gram walnoten
250 gram slagroom
2 eieren
100 gram geraspte Emmentaler
Klontje roomboter
1 eetlepel kristalsuiker
Nootmuskaat
Peper & zout

Voor de garnering
50 gram walnoten
Verschillende soorten salade, waterkers, cress en kiemen

Begin eerst met het deeg, gebruik hiervoor het liefst een keukenmachine. Gebruik een springvorm met een diameter van 24 cm. Als je geen keukenmachine hebt, kan het uiteraard ook gewoon met de hand. Voeg het bloem, de boter en een flinke snuf zout in de keukenmachine. Druk op de pulse knop totdat het mengsel op kruim begint te lijken. Voeg nu de eierdooier toe en de eetlepels koud water. Druk weer op de pulse knop totdat het deeg gaat samenhangen en een bal vormt. Haal met je handen uit de keukenmachine en maak er echt een ronde bal van. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg ongeveer een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Haal het deeg na een half uur uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit totdat het groot genoeg is en in de vorm past. Vet de springvorm in met boter en leg het deeg in de vorm. Druk het deeg goed aan. De bodem moet blindgebakken (zie laatste foto rechts) worden. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en vul met droge bonen. Zet de vorm 10 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het bakpapier en de droge bonen en bak de bodem nog 5 minuten na in de oven. Haal de vorm daarna uit de oven.

Begin ondertussen met het karameliseren van de witlof en de sjalotjes. Verhit een klontje boter in een koekenpan. Snijd de stronken witlof door de helft en de sjalotten fijn. Fruit de sjalotten een paar minuten totdat ze wat verkleuren. Bak daarna de witlof nog een paar minuten mee. Giet er een scheut water bij en voeg de suiker toe. Doe de deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat nu zachtjes sudderen en roer af en toe. Als je merkt dat het water te snel verdampt is, kun je er nog wat water bijvoegen. Als de witlof en de sjalotten mooi gekarameliseerd zijn, zet het vuur dan nog even hoog en bak het al roerend totdat de witlof en sjalotten nog donkerder worden. Zet de pan apart. Verhit een koekenpan en rooster hierin de walnoten zonder olie totdat ze bruin zijn verkleurd. Zet ook de walnoten apart.

Meng de eieren en de slagroom door elkaar. Breng het mengsel op smaak met peper en nootmuskaat. Roer de helft van de geraspte Emmentaler door het eimengsel. Verdeel de gekarameliseerde witlof, sjalotten en walnoten over de bodem van de taart en brokkel de Roquefort erover. Giet het eimengsel erover. Verdeel tot slot de rest van de kaas over de taart.

Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Bak de taart in ongeveer 30 minuten mooi goudbruin en in het midden net gestold. Haal de taart uit de oven. Serveer de taart warm met de geroosterde walnoten erover. Lekker met een gemengde salade en kiemgroenten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten