Your Cart is Empty

Carpaccio van rode biet, wodka en coquilles

Bietencarpaccio
Afgelopen zondag had ik een kookdate met mijn collega en medeblogger Inge. We werken allebei op het hoofdkantoor van kookschool Keizer Culinair, zijn gek op eten en koken en hebben beide een kookblog. Hoeveel overeenkomsten wil je nog meer. Niet voor niets dat het ons leuk leek om samen met heerlijke gerechten aan de slag te gaan. We maakten in totaal drie gerechten, die ook voor de feestdagen geschikt zijn. Inge heeft een kookblog waarin alle gerechten een scheut drank is verwerkt. Voor mij uiteraard geen probleem, een scheutje drank doet wonderen voor de smaak van een gerecht.

Kerstkrans
Als voorgerecht verzon ik deze heerlijke carpaccio van rode biet gemarineerd in wodka. De inspiratie haalde ik uit een gerecht wat ik ooit eens bij Balthazar’s keuken had gegeten. Ik kon mij herinneren dat ik daar een prachtige salade van rode biet, wodka, crème fraiche en coquilles als een van de voorgerechten kreeg. Het gerecht kun je goed voorbereiden, waardoor het zeker kerstproof is. Het enige wat je op het moment van opdienen nog moet doen is het bakken van de coquilles en het opmaken van het bord. Mocht je niet van vis houden of vegetarisch zijn, vervang de coquilles dan voor een Frans kaasje (geitenkaas of roodflora kaas), gebruik geen citroen en vervang de peterselie voor wat rucola. Recept voor vier personen:

Vier rode bieten
12 coquilles
Platte peterselie
1 citroen
Vier eetlepels wodka
Twee eetlepels extra vierge olijfolie
2 theelepels truffeltapenade
Klontje roomboter
Peper & zout

Begin de avond van tevoren met de bieten. Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht). Was de bieten en verpak ze stuk voor stuk in aluminiumfolie. Zet de bieten 60 minuten in de voorverwarmde oven. De bieten zijn gaar als je er gemakkelijk met de punt van een mes in kan steken. Haal ze uit de oven en laat ze in het aluminiumfolie de hele nacht afkoelen.

Haal het velletje van de bieten af. Als het goed is gaat dit heel gemakkelijk. Snij de bieten met een mandoline en hele dunne plakken. Leg de bieten in een kom en besprenkel met de wodka. Laat dit zeker 1 uur op kamertemperatuur marineren. Meng de truffeltapenade met de olijfolie en voeg naar smaak een klein beetje citroensap toe. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Verdeel de plakjes biet over vier mooie borden. Verhit een koekenpan met het klontje roomboter op middelhoog vuur. Bak de coquilles bruin door ze 1,5 minuut aan elke kant te bakken. Leg op ieder bord drie coquilles, besprenkel de carpaccio met de dressing en rasp er wat citroenrasp over. Breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout en garneer met de platte peterselie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten