Your Cart is Empty

Meringues met mandarijnen in Cointreau

Meringues met mandarijnen in Cointreau

5 december 2013

December is begonnen en dat betekent een maand vol feestjes en lekker eten. Afgelopen weekend eindigden mijn vriend en ik de maand november met een dinner party. Mijn vriend was 3 december jarig en dat moest afgelopen week drie keer gevierd worden. Zaterdag begon het verjaardagsfeest met een diner voor 14 vrienden. Niks was te bont, er werden zelfs extra tafels, stoelen en wijnglazen gehuurd. Het was een avond die wij niet meer snel vergeten. Het was fantastisch om samen te zijn en om met z’n allen aan een lange tafel te dineren. Qua eten maakten we het ons erg makkelijk. Eerst hadden een uitgebreide borrel met lekkere hapjes. Daarna gingen we aan tafel en genoten we met z’n allen van een kaasfondue van Zwitserse kazen, blauwe kaas en rode port.

224

Rond een uur of elf serveerden we het toetje. Vrijdagavond had ik al 14 meringues gemaakt en voor de rest was alles van het toetje ook al makkelijk voor te bereiden. Het toetje was dus ook zo geserveerd en als klap op de vuurpijl kreeg iedereen een sterretje in zijn meringue. Wat was dat een prachtig gezicht, vooral in combinatie met de chique gedekte tafel en hoe iedereen gekleed was. Het dessert wil ik graag met jullie delen. Het is een heerlijk nagerecht, erg makkelijk voor te bereiden en dan ook zo geserveerd. Het dessert is zeer geschikt om te maken met de aankomende feestdagen. Recept voor vier personen:

3 eiwitten
100 gram kristalsuiker
100 gram poedersuiker
1 eetlepel cacaopoeder
2 mandarijnen
2 eetlepels Cointreau
50 gram pure chocolade
250 ml slagroom
1 eetlepel kristalsuiker voor de slagroom
Snufje zout

De kom waar je de eiwitten in gaat opkloppen, moet schoon zijn. Je kunt een kom extra schoon krijgen door met keukenpapier gedrenkt met citroensap de kom schoon te vegen. Verwarm de oven (hetelucht) voor op 90 graden. Voeg de eiwitten in de kom toe en doe er een snufje zout bij. Klop de eiwitten stijf met een mixer. Als de eiwitten beginnen te schuimen voeg dan lepel voor lepel kristalsuiker toe. De eiwitten zijn stijf als ze glanzen en er stijve pieken zijn gevormd. Spatel voorzichtig de poedersuiker door de eiwitten. Zet een bakplaat met bakpapier klaar en maak vier ronde meringues van de stijve eiwitten. Breng een beetje cacaopoeder op een mespunt aan en strooi voorzichtig over de meringues. Zet de meringues ongeveer twee uur in de oven, totdat de meringues krokant zijn geworden. Zorg dat ze niet verkleuren in de oven. Je kunt eventueel af en toe een houten lepel tussen de ovendeur zetten, waardoor er koude lucht bijkomt.

Pel de mandarijnen en snij ze in plakken. Leg ze in een kom en sprenkel de Cointreau erover. Laat ze zeker een uur weken. Klop de slagroom met de eetlepel suiker stijf. Snij de chocolade fijn. Leg de meringues op een mooi bord. Voeg een grote klodder room toe, leg de mandarijnen op de slagroom. Strooi er wat chocolade over en serveer met een sterretje.

175

 


 • Maura - YLT schreef:

  Wauw wat een feest allemaal! En het ziet er echt geweldig uit. Ik wil wel een keer bij jou komen op een eetfeestje ­čśë

 • Chris V schreef:

  Wat een leuk idee met die sterretjes!

 • Renske schreef:

  Dag kookmeisje,

  Wat een heerlijk recept. Ik heb het eerst bij jou mogen proeven. Op kerstavond heb ik het geserveerd aan mijn gasten. Ik heb de tijd genomen om de meringues te maken. Ik heb de oven meerdere malen ‘op een kier gezet’ met behulp van een pollepel. Het was daardoor wel een tijdrovend werkje maar de meringues hebben een heerlijke smaak, krokant van buiten en nog een beetje smeu├»g. Een fijne bezigheid, het gaf mij een ontspannen vakantiegevoel!

  En nog een leuk weetje, het Duitse woord voor klopper/ garde is Schneebesen. Bij dit recept vind ik het erg passend. gedurende het kloppen krijg je een ‘sneeuweffect’ de witte pieken die ontstaan hebben een prachtige parelmoer glans over zich. Toch een beetje een witte kerst;)

  Liefs, Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten