Your Cart is Empty

Speculaas & stoofpeertjes cheesecake

Speculaas & stoofperen cheesecake 1

Het is eindelijk bijna zover. Morgen komt Sinterklaas weer in het land. Ik ben bijna 25, maar nog steeds ben ik grote fan van Sinterklaas en alles eromheen. Ik kan mij herinneren dat ik als kind samen met mijn ouders en broer naar het dorp ging om Sinterklaas te begroeten. Wat vond ik het spannend en wat vond ik Sinterklaas en Zwarte Piet eigenlijk eng. Buiten was het vaak erg koud en droeg ik handschoenen en een muts om mij warm te houden. Terug thuis kregen mijn broer en ik iets warms te drinken en genoten we van pepernoten, mandarijnen en sinterklaasliedjes.

Speculaas & stoofperen cheesecake 2
Ook dit jaar vier ik weer Sinterklaas met lekker eten en trekken we loodjes. Voor het heerlijk avondje, maar ook voor de dagen ernaartoe wilde ik graag een Sinterklaas toetje ontwikkelen. Ik ben gek op taart en wilde graag een cheesecake met speculaasbodem maken. Daar bedacht ik stoofperen bij gestoofd in perensap, kaneel, anijs en vanille. De combinatie van de speculaas, stoofperen en de kruiden geven de cheesecake echt een heerlijke smaak. Het is een heerlijke taart geworden die zelfs kinderen lekker zullen vinden. Recept voor 12 stukken taart:

Voor de stoofperen
5 Gieser Wildeman peren
250 ml perensap
100 ml water
2 eetlepels kristalsuiker
1 kaneelstokje
1 vanillestokje
3 steranijs

Voor de Cheesecake

200 gram amandelspeculaas
100 gram ongezouten roomboter
400 gram Mon Chou roomkaas
250 gram magere kwark
125 gram kristalsuiker
4 eieren
1 theelepel kaneel
1 eetlepel speculaaskruiden
Vanille uit het stokje van de stoofperen

Begin eerst met de stoofperen. Je kunt ze het beste al de avond van tevoren maken, zodat ze koud zijn als je ze in de taart gebruikt. Schraap de vanille uit het stokje en zet in een kommetje apart. Voeg de perensap, het water, suiker, kaneel, het vanillestokje en de steranijs in een kleine pan. Roer het geheel zodat het sap de suiker opneemt. Eventueel kun je het water door een sterke drank vervangen. Schil de peren en voeg ze toe aan de pan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en stoof de peren ongeveer 1 uur. Laat de peren afkoelen. Je kunt de pan met de deksel erop buiten de koelkast laten staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Vet een springvorm met een diameter van 24 cm in. Maal de speculaaskoekjes in de keukenmachine fijn. Smelt de boter op laag vuur. Meng de speculaaskruimels samen met de gesmolten boter. Giet het mengsel in de vorm, verdeel de kruimels over de springvorm en druk met de bolle kant van een lepel aan. Zet de springvorm in de koelkast. Meng de roomkaas, kwark, suiker, kaneel, speculaaskruiden en de vanille totdat er een egaal mengsel ontstaat. Spatel er een voor een de eieren doorheen. Haal de springvorm uit de koelkast en schenk het mengsel op de taartbodem. Zet een voor een de stoofperen in de taart.

Bak de taart ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven. De taart moet een bruine kleur hebben gekregen en er moet geen vocht meer te zien zijn. Laat de taart minstens drie uur op een taartrooster afkoelen. De taart is op elk moment van de dag lekker. Je kunt een stuk taart bij de koffie nemen, om vier uur met een kopje thee of warme chocolademelk of serveer de taart als dessert.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten