Your Cart is Empty

Pompoensoep met salie

Pompoensoep met salie

18 oktober 2013  – pompoensoep met salie

Deze soep wordt steeds populairder. Je ziet hem in allerlei varianten en met verschillende ingrediënten. Mijn moeder maakte toen ik klein was als geregeld pompoensoep met salie. Thuis hadden wij de traditie om elke zaterdagavond een lekkere gevulde soep te eten. Daarbij aten we dan Franse kaasjes, quiche en lekker stokbrood. Zelf maak ik pompoensoep het liefst met zure room en salie. Je kunt eventueel nog wat vers geraspte Parmezaanse kaas toevoegen, wat de pompoensoep met salie nog iets pittiger maakt.

Ik vind persoonlijk de groene pompoen het lekkerst. Als de groene niet verkrijgbaar is, zijn de oranje pompoen of de flespompoen een goed alternatief. Je kunt natuurlijk ook kleinere pompoenen kopen en een mix van verschillende soorten gebruiken. Mocht je vegetarisch zijn, gebruik dan als basis een groentebouillon. Recept voor vier personen:

Pompoensoep met salie

Pompoensoep met salie

1 groene pompoen (gewicht van ongeveer 1 kg)
1 liter kippenbouillon
125 ml zure room
Verse salie
1 eetlepel vers geraspte gember
2 klontjes roomboter
2 teentjes knoflook
1 sjalotje
1 eetlepel bloem
1 eetlepel kerrie
Eventueel geraspte Parmezaanse kaas

Schil de pompoen en snij door de helft. Haal de pompoenpitten weg en zorg dat de pompoen helemaal schoon is. Snij de pompoen in kleine stukken. Snij het sjalotje fijn. Doe een klontje boter in en grote soeppan en zet op middelhoog vuur. Laat de boter smelten en voeg dan het sjalotje toe. Zet het vuur laag en laat ongeveer in vijf minuten glazig worden. Pers de knoflook boven de pan uit en voeg de stukken pompoen toe. Laat de pompoen ongeveer 10 minuten in de pan fruiten. Voeg de bloem bij de pompoen en meng het geheel goed.

Voeg de kippenbouillon bij de pompoen toe. Voeg tevens de kerrie, de gember en wat blaadjes salie aan de soep toe. Laat de soep ongeveer een half uur op laag vuur koken. Na een half uur moet de pompoen zacht geworden zijn. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Voeg de helft van de zure room toe en breng op smaak met peper en zout.

Zet een koekenpan met een laag olijfolie op het vuur. Voeg wat salieblaadjes toe en laat ongeveer in een minuut krokant worden. Haal ze uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier, zodat het vet eraf kan druppelen. Serveer de pompoensoep in een mooi diep bord. Garneer met de overgebleven zure room en de gefrituurde salieblaadjes. Rasp er eventueel nog wat Parmezaanse kaas over.

Volg je Kookmeisje al op Facebook, Instagram, Pinterest of Twitter?

Pompoensoep met salie


  • Wendy schreef:

    Heerlijk recept weer! Ik hoorde van een collega dat je de pompoenschil ook mee kan koken en pureren. Zit boordevol vitaminen en scheelt weer een hoop snijwerk!

    Zelf doe ik de pompoen met olie, knoflook en chili in de oven, jammie!

  • Anne-Ruth Dekker schreef:

    Jaa dat kan idd ook, maar schil hem toch het liefst. Pompoen uit de oven is idd ook altijd heerlijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten