Your Cart is Empty

Kookmeisje 1 jaar

003

006
Wat ben ik blij! Kookmeisje.nl bestaat vandaag alweer 1 jaar. Een droom die ik al een tijd had is op 25 september 2012 werkelijkheid geworden. Het afgelopen jaar is heel snel gegaan, maar wat heb ik genoten. Wat vind ik het fijn om te koken, dingen uit te proberen, recepten te maken, blogposts te schrijven en contact met mijn volgers te hebben.

Ik wil iedereen bedanken die mij volgt en het mede mogelijk heeft gemaakt dat ik steeds bekender wordt. Het doel van mijn blog was recepten met familie en vrienden te delen. Dit is nog steeds een van de bestaansreden van Kookmeisje. Daarbij is gekomen dat mijn passie steeds groter wordt. Ik hoop in de toekomst vaker met bloggen en alles eromheen bezig te zijn en er zelfs eventueel geld mee te verdienen.

Een kookblog hebben is niet altijd leuk. In combinatie met een parttime baan en het schrijven van een scriptie is het momenteel erg druk. Ook mislukt er wel eens een gerecht, maar ik geef nooit op. Ik probeer het dan opnieuw, totdat het lukt. Vaak krijg ik familie en vrienden te eten en wil ik het uiterste uit een menu halen. Dit vind ik leuk, maar kost veel tijd. Hoe vaak moet ik nog niet drie keer de stad in, omdat ik weer een ingrediënt niet in huis heb. Het leukste gedeelte is als een gerecht klaar is, maar er nog foto’s moeten worden gemaakt. Na het maken van de foto’s mogen mijn gasten pas van het gerecht genieten.

122
Bij een verjaardag hoort natuurlijk zoetigheid en daarom maakte ik taart en cupcakes. Toen ik mijn blog net was begonnen maakte ik nog wel eens recepten van anderen. Tegenwoordig laat ik mij vooral inspireren en maak ik van alle gerechten mijn eigen versie. Inspiratie haal ik veel uit kookboeken, van andere foodbloggers en ook via social media zoals Instagram en Pinterest.

Natuurlijk horen er bij een verjaardag ook cadeautjes. Mijn cadeautje is dat ik zo ontzettend blij ben met mijn volgers en daarom verloot ik onder mijn volgers een cadeau. In samenwerking met Kookpunt.nl mag ik een waardecheque t.w.v. € 50,- cadeau geven. De waardecheque is vrij op de website van de grootste kookwinkel van Nederland te besteden. Kookpunt verkoopt onder andere de mooiste keukenmachines, pannen en andere keukenbenodigdheden. Grote merken als SimpleHuman, Fissler, Alessi, Joseph Joseph, Versapers en Boretti zijn in de webwinkel verkrijgbaar. Ga hiervoor naar mijn Facebookpagina en like het bericht van mijn verjaardagspost. De winnaar wordt binnen twee weken op mijn Facebookpagina bekend gemaakt.

007
De chocoladetaart met granaatappel werd geïnspireerd op een plaatje wat ik tegenkwam op Pinterest. Ik gebruikte als basis voor de cake een recept van Nigella Lawson, maar voegde granaatappelsiroop en stukjes pure chocolade toe. De crème fraîche in de taart zorgt voor een mondstrelende gladheid, waardoor de taart echt heel lekker is. Recept voor 8 tot 12 stukken taart (springvorm met een diameter van 24 cm):

Voor de cake
150 gram bloem
150 gram kristalsuiker
150 gram zachte ongezouten roomboter
2 kleine eieren
1 eetlepel granaatappelsiroop (te koop bij de Turkse winkel)
1 theelepel vanille-extract
30 gram cacao (beste kwaliteit)
75 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
100 ml crème fraîche
1/2 theelepel bakpoeder
Snufje zout

Voor de chocoladeganache en versiering
125 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
125 ml slagroom
1 eetlepel golden syrup (kandijsiroop)
120 gram granaatappelpitjes (bakje Albert Heijn)

004
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Bekleed de springvorm aan de onderkant met bakpapier en vet de zijkanten van de springvorm in. Zeef de bloem en bakpoeder en meng samen met de suiker en een snufje zout in een grote kom. Zorg dat de boter zacht is, zodat je de boter met een mixer door de rest kunt mixen. Klop in een wijde maatbeker de eieren, zure room, cacao, granaatappelsiroop en vanille-extract door elkaar. Voeg dit mengsel bij het bloemmengsel en spatel luchtig door elkaar, totdat alles goed gemengd is. Hak de chocolade in kleine stukjes en spatel door het mengsel heen. Spatel het mengsel in de springvorm en maak het geheel glad. Zet de taart 30 minuten in de oven. Check door een satéprikker in het midden van de taart te steken of de taart gaar is. Mocht er nog deeg aan de prikker zitten, kun je de taart nog even terug in de oven zetten. Laat de taart 10 minuten afkoelen en haal daarna uit de vorm. Laat de taart op een rooster nog verder afkoelen.

Doe de slagroom,  pure chocolade en golden syrup in een kom. Zet de kom in een pan met water die op laag vuur staat, maar laat de bodem van de kom niet het water raken. Zorg dat de chocolade smelt. Als de chocolade bijna gesmolten is, haal je de kom van de pan af. Roer het mengsel met een garde tot een gladde en glanzende textuur. Verspreid de ganache over bovenkant en zijkanten van de taart. Strijk de ganache met een paletmes glad. Garneer de bovenkant met zoveel granaatappelpitjes als je wilt. Laat de ganache hard worden, voordat je de taart aansnijdt.

009

001
Ik hou van aparte combinaties en combineer het liefst iets zoets met iets hartigs. Een van mijn lievelingsstaarten is Carrotcake door mijn moeder gemaakt. Ik wilde soortgelijke cupcakes maken, maar vervangende de wortel en walnoten door courgette en pistachenoten. Recept voor 9 cupcakes:

Voor de courgette en pistachecakejes
150 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram bruine basterdsuiker
100 ml zonnebloemolie
2 eieren
1/2 citroen
200 gram geraspte courgette
25 gram gepelde pistachenoten
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel bicarbonaat
Snufje zout

Voor de botercrème en garnering
150 gram zachte roomboter
150 gram mon chou (op kamertemperatuur)
100 gram poedersuiker
1 vanillestokje
10 gram fijngehakte pistachenoten
1 theelepel water

025
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Zet een muffin bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Klop de eieren met de suiker tot een romige massa en roer er de olie doorheen. Zeef de bloem, het bakpoeder en het bicarbonaat. Voeg dit samen met een snufje zout bij het eiermengsel en meng alles goed door elkaar. Hak de pistachenoten fijn en rasp de halve citroen. Voeg de geraspte courgette, citroenrasp en pistachenoten bij het mengsel en spatel door elkaar.Vul de bakvormpjes voor 2/3 vol.

Bak de cupcakes 20 – 25 minuten in de voorverwarmde oven. Open na 20 minuten de ovendeur en prik met een prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de prikker blijft kleven, kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Zet het bakblik bij voorkeur op een rooster. Haal de cupcakes na een minuut voorzichtig uit het bakblik. Laat de cupcakes goed afkoelen, voordat je de botercrème erop doet.

Voeg de zachte boter, poedersuiker en merg van het vanillestokje in een kom. Klop het mengsel met de mixer luchtig. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Roer de roomkaas samen met een theelepel water met een spatel glad en voeg deze geleidelijk  aan het botermengsel toe. Blijf kloppen totdat alles goed gemengd is. Verdeel de crème met een spatel of paletmes over de cakejes. Garneer met de fijngehakte pistachenoten.

 Dat wordt smullen! Liefs Kookmeisje

Kookmeisje 1 jaar laatste foto


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten