Your Cart is Empty

Bananen mascarponetaart

Een tijdje geleden ging ik uit eten bij restaurant Terra in Bloemendaal. Het was een heerlijk diner en als toetje bestelde ik een bananentaart met karamel en mascarpone. De taart was zo lekker dat ik de taart onmiddellijk thuis wou namaken. De eerste keer had ik te weinig karamel gebruikt en was de bodem niet helemaal gelukt, maar de tweede keer was die perfect. Ik raad aan kleine stukjes te snijden, want de taart is behoorlijk machtig. Zet hem daarna snel weg, want je blijft er van eten zo lekker! Voor zeker 12 (kleine) stukken taart:

Taart
200 gram digestive koekjes
125 gram roomboter
50 gram kristalsuiker + 1 eetlepel extra
Snufje zout
3 rijpe bananen
Karamelsaus
250 gram mascarpone
250 ml slagroom
5 bastognekoeken
1 citroen

Karamelsaus
200 gram suiker
125 gram boter
150 ml slagroom

Zorg dat je een mooie springvorm hebt waarbij je de bodem kan losmaken. Ik heb een springvorm met een diameter van 28 centimeter gebruikt. Verwarm de oven voor op 175 graden. Maal de koekjes met een keukenmachine of met een pureestamper fijn. Smelt de boter. Meng de gemalen koekjes, gesmolten boter, suiker en een snufje zout. Vet de springvorm bij de randen in en giet het mengsel in de springvorm. Verdeel het mengsel over de springvorm en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Zet de springvorm voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal de springvorm uit de oven. Giet twee eetlepels karamelsaus over de bodem. Snij de bananen in plakjes en verdeel over de bodem. Giet daarover weer twee eetlepels karamelsaus. Zie bovenstaande foto. Als je ervan houdt kun je eventueel meer karamel toevoegen. Klop de slagroom stijf. Rasp de citroen en pers de helft van de citroen uit. Meng de slagroom, mascarpone, een eetlepel suiker en de citroenrasp en -sap. Verdeel voorzichtig over de taart. Kijk goed uit dat de bananenplakjes blijven liggen. Laat de taart minstens twee uur in de koelkast opstijven. Maal vlak voor het serveren van de taart de bastognekoeken fijn en verdeel over de taart. Serveer met een bolletje citroenijs als dessert.

Het recept voor de karamelsaus maakt een heleboel saus, waardoor je nog genoeg over hebt voor over ijs of andere dingen. Verwarm voorzichtig de suiker in een pan zonder te roeren. Als de suiker gesmolten is en een bruine kleur heeft gekregen kun je voorzichtig een paar keer roeren. Verwijder de pan van het vuur en roer totdat alle suiker is gesmolten. Verwarm de slagroom in een pannetje en smelt de boter in een andere pan.

Voeg de gesmolten boter bij de karamel toe. Wees voorzichtig, want het kan gaan spetteren. Blijf voorzichtig roeren totdat het een geheel wordt. Zet de pan terug op het vuur en voeg beetje bij beetje de verwarmde room toe. Wees voorzichtig want het kan enorm gaan spetteren. Laat de karamel voor een paar minuten koken. Verwijder de pan van het vuur en laat het afkoelen. Giet de karamel in een mooie pot of sauskan. Je kunt de saus in de koelkast bewaren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten