Your Cart is Empty

Chocolade notentaart

Chocolade notentaart

16 januari 2013

Er bestaan zoveel verschillende taarten dat het soms moeilijk is welke ik nou weer ga maken. Ik hou van taarten met pure ingrediënten en daarom deze taart. De combinatie van chocolade en noten vind ik echt heerlijk. Ik kwam het oorspronkelijke recept tegen in een oude Delicious. Deze taart was met chocolade en walnoten. Ik ben zelf gek op hazelnoten en heb een mix van hazelnoten en amandelen gebruikt.

Afgelopen weekend was ik met vrienden in een huisje midden in het bos in Doorn. De plek was fantastisch en ik had als toetje voor vrijdagavond deze taart gemaakt. Er werd zelfs geroepen dat de taart naar Nutella smaakt. Heerlijk met een kop warme chocolademelk. Snij wel kleine stukjes, want de taart is behoorlijk machtig. De taart is voor 10 – 12 personen.

2013011512

Voor het deeg
200 gram bloem
100 gram koude boter
50 gram bruine basterdsuiker
100 ml ijskoud water

Voor de vulling
250 gram noten (hazelnoten, amandelen, walnoten of een mix hiervan)
4 eetlepels honing
200 gram pure chocolade
100 gram boter
250 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Doe de bloem, boter, suiker en een snufje zout in de keukenmachine. Druk op de pulse knop en draai tot een kruimelig deeg. Voeg het water toe en laat de keukenmachine het tot een bal vormen. Bij mij lukte dit niet helemaal en heb ik het deeg uit de keukenmachine gehaald. Samen met wat extra bloem heb ik er een bal van gevormd. Het deeg is heel erg luchtig en lijkt een beetje op deeg waarmee je brood maakt. Rol het deeg op een bloem bestoven werkblad uit tot een grote ronde lap. Vet een taartvorm van 24 cm in en bedek de vorm met het deeg. Dit doe je door de deeglap rond de deegroller losjes op te rollen en weer uit te rollen over de vorm. Druk het deeg netjes in de vorm en haal het overtollige deeg weg. Leg over het deeg een stuk bakpapier en vul dit met oude rijst of bonen. Bak de taart met hulpvulling 20 tot 25 minuten in de oven. Haal de hulpvulling en het bakpapier daarna weg en bak nog eens 10 t0t 15 minuten in de oven. Het deeg moet gaar en lichtbruin zijn. Haal het uit de oven en laat afkoelen.

Verlaag de oven naar 175 graden en rooster de noten 7 tot 9 minuten in de oven. Hak 150 gram van de noten grof en meng met de honing in een kommetje. Verspreid dit mengsel over de taartbodem. Smelt de chocolade en boter au bain-marie.  Zorg dat de kom het water in de pan niet raakt. Roer goed en laat het daarna afkoelen tot het net vloeibaar is. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Spatel de slagroom door het chocolademengsel. Verdeel over de taartbodem en laat 10 minuten afkoelen. Strooi de rest van de noten over de taart en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Voor deze taart geldt ook dat hij lekkerder smaakt als je hem een dag van tevoren al maakt, maar probeer er maar eens af te blijven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten