Your Cart is Empty

Kookmeisje drie jaar

Kookmeisje drie jaar

25 september 2015

Kookmeisje drie jaar

Hiep hiep hoera Kookmeisje drie jaar! Wat ben ik blij dat deze dag is aangebroken. Naast een verjaardagsblogpost open ik vandaag namelijk mijn webshop. Het idee ontstond alweer 1,5 jaar geleden toen ik merkte dat ik steeds vaker de vraag van jullie kreeg waar ik nou toch al die mooie bordjes koop. Daarom kunnen jullie vanaf nu prachtig antiek servies op Kookmeisje shoppen. Achter elk stuk servies zit een uniek verhaal en kocht ik op antiek/brocantemarkten en antiek/brocantewinkels in België en Frankrijk. Om mijn opening te vieren geef ik ook nog eens 10% korting t/m vrijdag 2 oktober 2015. Gebruik hiervoor de kortingscode opening.

Op mijn blogverjaardag vind ik het altijd leuk om terug te blikken naar afgelopen jaar en vooruit te kijken naar de toekomst. Afgelopen jaar studeerde ik eindelijk af en heb ik veel tijd over om in Kookmeisje te investeren. 19 juni 2015 werd Kookmeisje zelfs officieel een bedrijf!

Ik ben dit jaar voor het eerst begonnen met het organiseren van culinaire dagjes in Haarlem voor mijn volgers. Het zomerprogramma zit er helaas op, maar ik ben bezig om een winterprogramma te organiseren. Ik vind het ontzettend leuk om mijn volgers tijdens de dagjes te ontmoeten en ze door culinair Haarlem rond te leiden. De reacties die ik krijg zijn allemaal ontzettend positief. Zo leuk om te horen. Ik word er heel blij van!

Het oogstdiner
Om mijn blogverjaardag en opening van de webshop te vieren, organiseerde ik voor wat familie en vrienden een oogstdiner. September is het moment om de nieuwe oogst te vieren en hoe kan dit beter dan met een oogstdiner. De recepten deel ik graag met jullie. Ik raad aan om ook eens een oogstdiner te organiseren. Wat is er mooier dan de nieuwe oogst met familie en vrienden te vieren!

Kookmeisje drie jaar

We begonnen het diner met een heerlijke borrelplank vol kaasjes en lekkernijen van het seizoen. Koop verschillende kaasjes die bij het seizoen passen, vijgen, noten en lekker brood. Om het extra feestelijk te maken dronken we hier een glas bubbels bij.Ik maakte bij de borrelplank heerlijke hartige pecansables uit het kookboek van Gartine. Het recept deel ik uiteraard ook met jullie.

De oogst op een borrelplank

Dit heb je nodig voor zes personen:
Verschillende soorten kazen: ik had een passito du blu, remeker en Belgische grottenkaas
Walnoten
Salie
Vijgen
Granaatappels
Broodjes
Hartige pecansables (recept hieronder)

Hartige pecansables – ongeveer 15 stuks

200 gram volkorenbloem (speltmeel)
115 gram roomboter op kamertemperatuur
4 eidooiers
30 pecannoten
50 gram suiker
1 theelepel zout

Kneed bloem, roomboter, eierdooiers, suiker en zout met koele handen of in de keukenmachine snel en goed door elkaar. Maak er een platte bal van, verpak deze in plasticfolie en leg een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Leg een stuk  bakpapier op het aanrecht en druk de deegbal nog een beetje platter. Leg een tweede stuk bakpapier op de bal en rol het deeg met een deegroller voorzichtig uit tot een dunne plak van 3 mm.

Steek er rondjes uit met een glas of stekertje (7 cm doorsnede). Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol het deeg dat overblijft opnieuw uit. Gebruik eventueel nog wat extra bloem, voor het tegengaan van het plakken van het deeg. Steek er in totaal ongeveer 15 stuks uit. Leg op elk koekje twee pecannoten. Bak de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven in zeven tot acht minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

Als voorgerecht maakte ik een soep van courgette en aardappel. Een simpele, maar smakelijke soep die je van tevoren al kunt klaarmaken. Ik serveerde de soep met crème fraîche en zelfgebakken broodcroutons.

Kookmeisje drie jaar

Courgettesoep

Dit heb je nodig voor zes personen:
Voor de soep
1 kilo courgettes
250 gram aardappelen
750 ml kippen- of groentebouillon
2 sjalotten
2 knoflooktenen
Peper en zout
Olijfolie

Voor de garnering
125 ml crème fraîche
2 sneetjes oud brood

Snijd de sjalotten fijn. Verhit een grote soeppan met wat olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden sjalotten toe en bak deze totdat ze glazig beginnen te worden. Pers daarna de twee tenen knoflook uit en bak kort met de sjalotten mee. Snijd in de tussentijd de courgette in kleine blokjes. Bak de courgettes vijf minuten op laag vuur met de sjalotten mee. Schil de aardappelen en snijd ze doormidden. Voeg daarna de bouillon en de aardappelen toe. Kook de soep in ongeveer 25 minuten op middelhoog vuur gaar. Breng de soep op smaak met peper en zout. Pureer de soep met een blender.

Bak voor het serveren van de soep broodcroutons in een koekenpan. Snijd hiervoor het oude brood in dobbelstenen. Voeg wat olijfolie toe aan de pan en bak de croutons op middelhoog vuur totdat deze bruin en krokant beginnen te worden. Garneer de soep naar smaak met wat crème fraîche en de gebakken broodcroutons.

Kookmeisje drie jaar

Als hoofdgerecht had ik heerlijke kip uit de oven en risotto van rode druiven en rode port gemaakt. Het recept voor de kip is van de blog Apron & Sneakers en het recept van de risotto komt van de kookclub van mijn vader. Beide recepten heb ik naar smaak wel iets aangepast. Bij de kip en risotto serveerde ik een salade van groene sla, radicchio, vijgen, walnoten en blauwe kaas. We dronken een goede Franse lichte rode wijn.

Risotto met rode druiven en rode port

Dit heb je nodig voor zes personen:
Voor de risotto
200 gram risottorijst (Arborio of Carnaroli)
1/2 bak rode druiven
3 sjalotten
50 gram roomboter
2 liter groente- of vleesbouillon
1 glas rode port
Peper en zout

Voor de garnering
50 gram roomboter
150 gram Parmezaanse kaas

Snijd de sjalotten fijn. Laat de fijngesneden sjalotten samen met de roomboter in een pan op middelhoog vuur fruiten. Voeg de risottorijst toe en laat hem warm worden. Blus de rijst met de rode port en blijf roeren totdat de port een beetje verdampt is. Voeg de druiven toe zonder steeltjes. Daarna voeg je, een beetje per keer, de bouillon toe totdat de rijst bijna gaar is maar nog ‘al dente’ is. Voeg pas nieuwe bouillon toe als de rest bijna ‘opgenomen’ is. Breng de risotto op smaak met peper en zout. Garneer de risotto met roomboter en Parmezaanse kaas.

Kookmeisje drie jaar

Kip met oogstgarnituur en Marsala

Dit heb je nodig voor zes personen:
Zes kipdrumsticks
Zes kippenvleugels
2 glazen Marsala
100 gram rode bessen
100 gram Taggiasche olijven
100 gram zongedroogde tomaten
250 gram cherrytomaten
2 biologische citroenen
Verse tijm
Olijfolie
Peper & zout

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Verhit een sudderpan met wat olijfolie op middelhoog vuur. Gebruik een pan die straks ook in de oven kan. Bak alle kip met de huid naar beneden voor ongeveer 10 minuten. Draai daarna de kip om en bak nog eens op 10 minuten. Als het goed is heeft de bak nu een bruin korstje gekregen. Voeg de Marsala toe aan de kip en laat twee minuten met de kip meekoken. Snijd de citroen in schijven en voeg samen met de rode bessen, olijven, zongedroogde tomaten, cherrytomaten en wat verse tijm toe aan de kip. Kook voor ongeveer vijf minuten op laag vuur. Verplaats de pan daarna naar de voorverwarmde oven en zet deze nog eens ongeveer 45 minuten in de oven totdat de kip gaar is geworden. Garneer met nog wat extra citroen, tijm en rode bessen.

We sloten het oogstdiner af met gevulde appels uit de oven met vanillesaus. Ik kocht de appels in een boomgaard en deed ze met een vulling in de oven.

Gevulde appels uit de oven met vanillesaus

Dit heb je nodig voor zes personen:
Zes appels naar keuze
50 gram roomboter op kamertemperatuur
100 gram amandelen en/of walnoten
2 eetlepels honing
1 theelepel kaneel
Snufje zout
Vanillesaus (zie recept hieronder)

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Was de appels en dep ze droog. Snijd het ‘kapje’ van de appels eraf en boor het midden van de appels eruit. Maal de amandelen en/of walnoten fijn. Zorg dat de boter zacht genoeg is zodat je deze in een kom kunt mengen met de fijngemalen noten, honing, kaneel en het zout. Vul de appels met het mengsel. Zet de appels in een ingevette ovenschaal en bak ze in de voorverwarmde oven in 25 minuten gaar. De baktijd is afhankelijk van de soort appel. Het is belangrijk om aan het eind van het bakken even in de appels te prikken om te kijken of ze zacht genoeg zijn geworden. Serveer de warme appels onmiddellijk met de afgekoelde vanillesaus.

Kookmeisje drie jaar

Vanillesaus

Dit heb je nodig voor zes personen:
100 ml volle melk
100 ml slagroom
1 vanillestokje
2 eierdooiers
1 eetlepel kristalsuiker

Begin eerst met de vanillesaus, omdat de saus bij het serveren afgekoeld moet zijn. Het recept van de saus komt uit het bakboek van Delicious. magazine, maar ik heb het iets aangepast. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit samen met de melk, de slagroom en het vanillestokje in een steelpan toe. Zet de steelpan op laag vuur. Laat het mengsel 15 minuten op het lage vuur staan. Let hierbij op dat het absoluut niet mag gaan koken. Klop in de tussentijd de eierdooiers samen met de suiker in een kom licht schuimig. Giet al roerend de helft van het roommengsel erbij. Giet het mengsel uit de kom terug bij het roommengsel in de steelpan en verwarm al roerend totdat de saus gebonden is. Laat ook hier de saus absoluut niet koken. Verwijder het vanillestokje. Zet de steelpan in een grote kom met koud water. Roer de saus af en toe door, zodat de saus snel afkoelt.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn webshop vinden? Laten jullie het mij weten?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten