Your Cart is Empty

Pistache macarons met chocoladevulling

Een macaron is een koekje en bonbon in één. Iedereen kent ze vast en vindt ze waarschijnlijk heel erg lekker. Zo ook ik, die ze altijd kocht in de winkel, omdat mij het maken ervan ontzettend moeilijk leek. Een vriendinnetje, Kira, maakt vaker macarons en samen met haar ben ik aan het avontuur begonnen. Er zijn twee soorten manieren waarop je ze kunt maken. Een manier is vrij ingewikkeld, omdat er een suikersiroop verwarmd moet worden en deze moet precies de juiste temperatuur hebben. Er is ook een andere manier, die wat makkelijker is. Ik bespreek hier de makkelijkere variant, waar je toch wel een kleine 3 uur voor moet rekenen.

Je kunt macarons met heel veel kleuren en smaken maken. De smaak wordt het meest bepaald door de vulling. De drie meest voorkomende vullingen zijn een botercrème, ganache of een confiture. Ik ben begonnen met een vulling van botercrème en heb er cacaopoeder bijgevoegd, zodat het een chocoladesmaak heeft gekregen. Nu ik heb gemerkt hoe makkelijk het eigenlijk is om macarons te maken, volgen er binnenkort vast meer variaties. Voor ongeveer 20 macarons:

Voor de schelpen
60 gram amandelmeel (dit is te koop bij de meeste natuurwinkels en De Tuinen)
60 gram pistachenoten
160 gram poedersuiker
3 eiwitten van grote eieren (op kamertemperatuur)
90 gram fijne kristalsuiker
Snufje zout
Groene kleurstof in poedervorm

Voor de vulling
100 gram zachte roomboter
150 gram poedersuiker
4 eetlepels cacaopoeder

Maal de pistachenoten in de keukenmachine tot een fijn meel. Zeef het pistachemeel in een kom en laat ietsje over voor de versiering van de schelpen. Zeef het amandelmeel en de poedersuiker ook in dezelfde kom en meng alles met een spatel. Pak een andere mengkom en zorg dat deze helemaal vetvrij, schoon en droog is. Je kunt eventueel de kom nog vetvrij maken met wat citroen. Voeg de eiwitten hierin en klop deze met het snufje zout met de mixer op lage snelheid totdat ze schuimen. Voeg de suiker toe en mix deze tot stijve en glanzende pieken. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden.

Spatel het amandelmengsel voorzichtig door de eiwitmassa tot een mooi homogeen beslag. Voeg de gewenste kleurstof toe. Spatel absoluut niet te lang, want dan kan het de luchtigheid verliezen. Het beslag is goed als het in een sliert van de spatel afglijdt, niet te vloeibaar is en mooi glad is.

Zet drie bakplaten met daarop vellen bakpapier klaar (afhankelijk van hoe groot je bakplaten zijn). Je kunt ook een speciale macaronmat gebruiken, maar wat je ook kunt is de gewenste rondjes op het bakpapier tekenen. Dit helpt om mooiere rondjes te spuiten.

Gebruik een wegwerpspuitzak of een herbruikbare spuitzak met ronde tip en vul de spuitzak met het beslag. Zorg ervoor dat er geen lucht in de spuitzak zit. Dit doe je door het beslag met je ene hand naar het smalle deel van de spuitzak te duwen en tegelijkertijd de bovenkant van de spuitzak goed dicht te vouwen met je andere hand.

Spuit voorzichtig ronde schelpjes op het bakpapier door steeds met een hand kort te drukken in de spuitzak. Met de andere hand hou je de spuitzak goed vast en laat je geen lucht in de bovenkant van de spuitzak komen. Hou de spuitzak recht boven de bakplaat en maak rondjes met een doorsnede van ongeveer 2 cm en een hoogte van 4 mm. Laat wat ruimte tussen de schelpjes, zodat ze niet kunnen uitlopen. Zorg dat je een even aantal schelpjes hebt. Er komen er ongeveer 40 uit. Garneer 20 schelpjes met een klein beetje pistachemeel op de bovenkant.

 Laat de schelpjes eerst 30 minuten op de bakplaten op kamertemperatuur drogen voordat ze de oven ingaan. Zet ze daarna in een voorverwarmde oven van 150 graden. Laat de ovendeur een klein beetje open en bak ze ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn en makkelijk van de bakplaat loskomen.

Laat de schelpjes goed afkoelen. Maak de vulling door de zachte boter, poedersuiker en cacao met elkaar te mengen. Vul een helft met de vulling. Plaats de andere helft op de vulling en de macaron is klaar.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten