Your Cart is Empty

Kaasplankje samenstellen

foto-3
AR3
Via Twitter kwam ik in contact met Adri van De lekkerste kaas. Op de website kun je verschillende Hollandse en buitenlandse kazen bestellen. Ik kreeg van Adri de kans om een kaasplankje samen te stellen en hierover een blogpost te schrijven. Je kunt mij wakker maken voor kaasplankjes dus vond dit absoluut geen straf. Ik had niet lang nodig om op de website rond te kijken en had al snel een kaasplankje samengesteld. Ik woon zelf in Haarlem, waar De lekkerste kaas ook een winkel op de Barrevoetestraat heeft die alleen op zaterdag open is. Ik haalde mijn tasje met kaas op en nam gelijk een kijkje in de winkel. Uiteraard kan de kaas ook bij je thuis bezorgd worden. Als je voor 14.00 uur besteld, heb je jouw kaasplankje de volgende dag in huis. Vanaf € 40,- zijn de bezorgkosten ook nog eens gratis.

Ik raad jullie aan om ook eens een kaasplankje samen te stellen. Erg lekker tijdens een uitgebreid diner, al helemaal nu de feestdagen er weer aankomen. In deze blogpost zal ik jullie mijn tips geven, zodat een kaasplankje samenstellen gemakkelijker en erg leuk wordt. Samen met vrienden heb ik van het kaasplankje genoten, maar niet voordat alles uitgebreid op de foto werd gezet. Zorg dat je een mooie broodplank of een groot bord in huis hebt, zodat je het kaasplankje in stijl kunt serveren. Ik heb gekozen voor de volgende kazen:

Brie de Meaux met truffel
Petit Grés affiné au kirsch
Galet Cendré Fermier
Comté
Blue Stilton Ilchester

foto-2
De kazen waren allemaal echt heel erg lekker en goed van smaak. Truffelbrie is sowieso een van mijn favoriete kazen. De kaas is heel romig en smaakt aards door de truffel. Het roodflora kaasje vond ik het lekkerste kaasje van deze kaasplank. Deze kaas is heel zacht en romig van smaak. Het geitenkaasje is aardig pittig en heel erg zacht qua structuur. De harde kaas was echt mooi van smaak. Je proeft de bergen. Als afsluiter was de Stilton perfect. De kaas is heel pittig en smelt op de tong. Erg lekker met een stukje brood en de honing met walnoten.

Ik vind vijf soorten kaas altijd het lekkerst, omdat je echt verschillende soorten kaas kunt proeven. Ik raad aan om een kaasplankje met een witschimmel kaas, een roodflora kaas, een geitenkaas, een harde kaas uit de Alpen en een blauwschimmelkaas samen te stellen. Dit zijn mijn favoriete soorten kaas, welke ik allemaal erg lekker vind. Mocht je nou niet van geitenkaas of een blauwschimmelkaas houden kies dan twee soorten uit dezelfde categorie kazen, maar die van wel van elkaar verschillen. Daarnaast is het erg leuk om bij het kaasplankje nog lekker brood, noten, fruit, jam en wijn te serveren. Daarbij raad ik het volgende aan:

Brood
Ik eet sommige kaas graag op  een stuk brood. Verschillende brood of crackers zijn lekker bij een kaasplankje. Je kunt denken aan een boerenbrood, bruin of wit stokbrood, notenbrood of vijgenbrood. Snij het brood in dunne plakken, zodat er een stukje kaas op kan.

Noten en fruit
Verschillende soorten noten en fruit zijn ook erg lekker bij een kaasplankje. Je kunt denken aan walnoten, macadamianoten, (verse) vijgen, dadels en druiven. Ik at bij het kaasplankje heerlijke vijgen in een portsaus.

Jam, chutney of honing
Vooral de blauwschimmelkaas vind ik het erg lekker om dit te combineren met iets zoets. Ik eet vaak vijgenjam bij een kaasplankje, maar je kan ook eens een aparte chutney erbij serveren. Zelf ging ik dit keer voor een honing met walnoten, die ik cadeau had gekregen van vrienden.

Wijn
De beste wijn en spijscombinatie bereik je met een kaasplankje door bij elke kaas ook een verschillende wijn te drinken. Ik heb ooit een keer een wijn en cheese party gegeven, waarbij ik bij elke kaassoort een andere wijn serveerde. Als je een kaasplankje bij een diner serveert, raad ik aan om het bij een wijn te houden. Ook is een port of een Pineau des Charentes erg lekker bij een kaasplankje. Dit laatste is een soort zoete wijn, waar ook cognac in is verwerkt. Ik ging voor een biologische rode wijn van Grapedistrict die van dezelfde druiven is gemaakt als port en uit Portugal komt. De wijn was erg lekker en paste goed bij alle soorten kazen. De smaak van de kaas werd door de wijn nog intenser. De wijn is vol van smaak, maar ook soepel.

AR4
De website van De lekkerste kaas is erg fijn ingedeeld, waardoor het nog makkelijker is om een kaasplankje samen te stellen. Per persoon moet je rekening houden met ongeveer 100 tot 125 gram. Je eet de verschillende kazen door te beginnen bij een witschimmel met de zachtste smaak en eindigt met een pittige kaas van een van de blauwschimmelkazen. Laat de kaas eerst op kamertemperatuur komen door de kazen ongeveer drie uur van tevoren uit de koelkast te halen. Hierdoor wordt de smaak van de kaas nog intenser en zijn voornamelijk de witschimmel kazen qua structuur ook lekkerder. Vind je het teveel gedoe om zelf een kaasplankje samen te stellen, dan heeft De Lekkerste kaas ook al kaasplankjes geselecteerd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten