Your Cart is Empty

Wine & Cheese party

Afgelopen zaterdag hielden mijn vriend en ik een Wine & Cheese party bij ons thuis voor onze gezamenlijke vrienden in Haarlem. We hadden op een gegeven moment het plan om voor onze beste vrienden een feest te geven. Dit om o.a. te vieren dat we al 7 jaar samen zijn en sinds een half jaar samenwonen. We wilden het feest overdag geven, zodat het eens een ander soort feest werd. Eerst hadden we het idee om een high wine te geven, maar toen kwamen we op het idee van een Wine & Cheese party. In de VS wordt dit veel gegeven om de oogst te vieren. Het leek ons fantastisch om te combineren waar we beide gek op zijn: wijn en kaas. Het feest was echt fantastisch.

We begonnen met een ik drink door wijn en wat nootjes en olijven. Toen iedereen er rond 5 uur was hebben mijn vriend en ik een korte uitleg gegeven van de kaas en bijpassende wijnen die geserveerd werden. We hadden 4 verschillende kaasplankjes en daarbij 4 verschillende wijnen. De kaas had ik gehaald bij mijn favoriete kaaswinkel l’ amuse in Santpoort. Betty Koster (de eigenaresse)  had mij geholpen met het uitkiezen van de soorten kaas. Bij de kaas hadden we 4 verschillende wijnen van de Grapedistrict.

Hieronder leg ik uit welke kaasplankjes we serveerden en welke wijn erbij werd gedronken:

Ronde 1: de geitenkaas
We begonnen met een ronde van 4 verschillende geitenkazen. De meeste van deze geitenkazen waren in as gerijpt. Links op het plankje lag een Sainte Maure. Deze kaas in licht gezouten en met as bedekt. De smaak van deze geitenkaas is fris, zilt, zacht romig en heeft een vleug van walnoten of hazelnoten en veel geitenmelk. De volgende geitenkaas was een Taupinette. Dit is een klein authentiek boeren geitenkaasje met een ruig uiterlijk en en heerlijke rijpe smaak. De derde geitenkaas was een chevre a la rose. Dit is een geitenkaasje bedenkt met as en gedroogde rozen. De laatste geitenkaas was een Mont Ventoux. Deze geitenkaas komt uit de Provence en is bereid met rauwe geitenmelk. De kaas heeft de vorm van de bergtop van de Mont Ventoux. Het onderste deel van deze kaas is naturel en de punt is bedenkt met een aslaag. De smaak is mild.

Bij deze geitenkazen schonken we een Touraine Sauvignon Blanc. Deze wijn komt van het wijnhuis Domaine Bellevue in de Loirestreek, waar de grote witte wijnnamen als Sancerre en Pouilly Fume ook vandaan komen. Deze Bellevue Touraine Sauvignon Blanc is een wijn met de kwaliteit van deze grotere broers.

Ronde 2: de truffelbrie en roodflora
De tweede ronde bestond uit de heerlijke truffelbrie van L’ amuse en een roodflora kaas. De truffelbrie is echt heerlijk. Altijd als ik kaasjes bij L’ amuse haal neem ik deze kaas en ik neem altijd een extra groot stuk. De smaak van de brie en truffel met het zachte en smeuïge van de kaas vraagt om meer. De roodflora was een Abbaye de Tamie. Deze kaas heeft een bijzonder verhaal. De abdij van Tamie werd in 1131 gesticht en sindsdien maken de monniken van deze trappistenorde kaas. Per dag produceren de monniken ongeveer 400 kg kaas, gemaakt van melk die wordt geleverd door 11 boeren uit de directe omgeving. De kaas is pittig van smaak.

Bij de kaas werd een Chardonnay geschonken. Deze Stimson Chardonnay is eentje zonder de overdreven houtsmaak. Prachtig bij deze kazen.

Ronde 3: de blauwe kazen
Er waren drie blauwe kazen. De Shropshire Blue (mijn favoriete blauwe kaas), Bleu de Sassenage en Bleu des Basques. De eerste komt uit Engeland en de laatste twee uit Frankrijk. De Blue des Basques is van schapenmelk gemaakt en een stevige blauwe kaas. Heerlijk met een jam van dadels en kokos.

Chateau de Nages Rouge werd bij de blauwe kazen gedronken. Deze wijn heeft door het wijnblad Wine Spectator een hoge waardering gekregen (90 punten) en is gemaakt van 100% organisch geteelde druiven.

Ronde 4: de laatste ronde Reypenaer
De laatste ronde bestond om het af te leren uit een soort kaas: de Reypenaer V.S.O.P. Een kaas uit Nederland. De kaas is 2 jaar gerijpt en de geur en smaak zijn overweldigend. Heerlijk met appelstroop.

Bij deze kaas dronken we een heerlijke port. Dit was een aged Ruby – Reserve port. Deze port heeft een donkerrode kleur en is vol, krachtig en fruitig van smaak.

Bij de kazen serveerden we walnoten, verschillende soorten brood, notenbrood en dadels.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten