Your Cart is Empty

Van gifbelt naar tempel week 1

Van gifbelt naar tempel week 1

26 september 2016 – van gifbelt naar tempel week 1

Ken je dat? De geur van heerlijk gebraden vlees van de buren? Zo liep ik van de week in de straat van mijn ouders en herinnerde die geur mij aan het feit dat ik voorlopig even geen vlees mag eten. En zo nog heel veel andere dingen… Want ik ben begonnen aan een 28daagse voedingsreis: van gifbelt naar tempel.

Kookmeisje aan een detox? Je denkt vast dat ik alleen maar sapjes mag, maar niets is minder waar. Jacqueline van Lieshout, auteur van het boek in 28 dagen van gifbelt naar tempel en detoxcoach, noemt detoxen een maandje vakantie voor je lijf. Het opruimen van je voedingspatroon. Je systeem ontlasten door nagenoeg alleen maar pure voeding tot je te nemen.

Even voor de goede orde dit is niet gesponsord. Ik had al meerdere keren over deze detoxaanpak gehoord en toen ik over het nieuwste boek een persbericht kreeg was ik verkocht. Ik doe het niet om af te vallen, maar met name omdat ik huidklachten heb. Een maand pure aandacht voor mijn lichaam leek mij dan ook geen slecht idee. En ook dit betekent voor mij een maand lang heel anders eten en drinken dan ik gewend ben. Ik maak altijd al veel gebruik van pure producten, maar wat meer fruit en vooral groenten kan geen kwaad.

Afgelopen maandag 19 september ben ik begonnen en dus eet/drink ik al langer dan een week geen gluten, suiker, toevoegingen zoals kleurstoffen etc, koemelkproducten, cafeïne, vlees, alcohol, alle niet-volkoren rijst, keukenzout, aardappelen zonder schil en niet-gefermenteerde sojabonen. Vooral vier weken geen gluten, suiker, vlees, koemelk en alcohol zijn voor mij nogal een ding…

Van gifbelt naar tempel week 1

Wat mag ik dan wel?
– Groenten
– Fruit
– Glutenvrije granen
– Noten
– Zaden
– Kiemen
– Zilvervliesrijst
– Eieren
– Vis
– Geiten- en schapenzuivel
– Peulvruchten
– Sojabonen en gefermenteerde sojaproducten

Om een beetje een stok achter de deur te hebben, leek het mij een goed plan om jullie tijdens mijn detox elke week op de hoogte te houden. Jacqueline adviseert in het boek om rustig af te bouwen. Idealiter zo’n tien dagen van tevoren. Net terug van een vakantie uit Italië met veel pasta’s, cappuccino’s en wijn leek mij vijf dagen afbouwen dan ook keurig. Maar ik zat nog in een vakantiestemming en elke avond riep ik dit is mijn laatste wijntje. Totdat ik die zaterdag ervoor echt mijn laatste wijntje dronk. Wel had ik in die vijf dagen al rekening gehouden met veel minder gluten, suiker, vlees en koemelk.

De zondag voor mijn start at ik eigenlijk al volgens de detoxprincipes, maar officieel ben ik vorige week maandag begonnen. Naast detoxproof eten & drinken begin ik elke dag met een glas citroenwater en thermotherapie door warm te douchen en koud te eindigen. In het boek wordt ook geadviseerd om te droogborstelen en extra psylliumvezels te nemen. Die psylliumvezels neem ik elke dag trouw in, maar aan dat droogborstelen moet ik nog beginnen. Goed nieuws: borstel is onderweg!

Hoe is de eerste week gegaan?
Over het algemeen is de eerste week ontzettend goed gegaan. In het begin van de week had ik soms lichte hoofdpijn en cravings naar zoetigheid, maar ik merkte dat het verder in de week steeds beter ging. Af en toe vind ik het moeilijk om dingen te weerstaan of loopt het water mij in de mond bij het zien van lekkere foodplaatjes op social media. Vooral omdat ik natuurlijk altijd zowel privé en zakelijk altijd met eten bezig ben.

Mijn huid is in vergelijking met één week al stukken beter, ik heb veel energie en voel me goed in mijn lijf. In het weekend op een verjaardagsborrel had ik het wel zwaar met geen wijntjes drinken en moest ik de charcuterie, garnalenkroketjes en kaasjes afslaan. Gelukkig was er wel sashimi en had ik ook nog zelf nootjes mee.

En vrijdagavond was helemaal hilarisch. Ik had een hele andere vrijdagavond dan ik normaal zou hebben, maar het was heerlijk. Samen met mijn buurvrouw die samen met mij aan het detoxen is gingen we naar yoga. Hoe fijn om zo het weekend in te gaan!

Ik vind dat ik de hele week heerlijk heb gegeten en dat het eigenlijk heel gemakkelijk was om lekkere recepten te bedenken. Kijk je mee wat ik precies heb gemaakt?

Van gifbelt naar tempel week 1

Dag 1: maandag 19 september
Ontbijt – kokosstart met blauwe bessen en walnoten
Snack – plak bananenbrood zonder honing en handje noten
Lunch – halve frittata met snijbiet, pompoen en feta
Snack – 4 pruimen
Diner – boekweitrisotto met rode bieten, roquefort, rucola en walnoten

Dag 2: dinsdag 20 september
Ontbijt – sapje van spinazie, gember, kurkuma, rode bessen, wortel en appel
Overnight oats met kokosmelk en blauwe bessen
Snack – druiven
Lunch – vijf boekweitcrackers met een gekookt eitje, avocado en geitenkaas
Snack – handje noten
Diner – twee borden rode linzensoep met verse koriander

Dag 3: woensdag 21 september
Ontbijt – kokosstart met één verse vijg en walnoten
Snack – plak bananenbrood + sapje van spinazie, gember, kurkuma, rode bessen, wortel en appel
Lunch – grote kom rode linzensoep (wat ik nog over had van de avond ervoor)
Snack – druiven
Diner – Mexicaanse quinoa met cashewcréme, guacamole, salsa en bonen (recept Deliciously Ella) en wat gerookte zalm
Snack – klein schaaltje chia pudding met mango van de buurvrouw

Dag 4: donderdag 22 september
Ontbijt – banaan (ik had weinig tijd)
Snack – plak bananenbrood en een paar dadels
Lunch – salade met rauwe bietjes, vijgen, rucola en geitenkaas
Snack – handje noten en paar druiven
Diner – aardappeltjes met schil uit de oven, roodbaarsfilet met courgette, tomaatjes, citroen, olijven en rode ui en groene salade

Dag 5: vrijdag 23 september
Ontbijt – smoothie met banaan en blauwe bessen
Snack – plak bananenbrood, paar dadels en handje noten
Lunch – salade van linzen, avocado, tomaatjes en blauwe geitenkaas
Snack – noten en dadels (vervanging voor mijn lekkere trek)
Diner – omelet met spinazie, wortel, paprika en geitenkaas
Snack – mango, noten en dadels (na de yoga)

Dag 6: zaterdag 24 september
Ontbijt – powerbreakfast met gerookte zalm, avocado, cherrytomaten en blauwe bessen
Lunch – salade van spinazie, warmgerookte zalm, cherrytomaten, bloemkool, vijgen en amandelen en een sapje van komkommer, appel en kokoswater bij by Lima
Snack – stukjes komkommer en cherrytomaatjes
Diner – sashimi, geitenkaasje, olijven en nootjes (bij de verjaardagsborrel) en later op de avond thuis nog boekweitcrackers met een schapenkaasje

Dag 7: zondag 25 september
Ontbijt – twee gekookte eitjes en één kiwi
Lunch – twee kommen verse tomatensoep met basilicum bij mijn broer en zijn vriendin
Snack – sapje van spinazie, limoen, gember en appel en handje nootjes
Diner – zoete aardappelfriet en salade van veldsla, avocado, cherrytomaatjes, rode ui, blauwe bessen en geitenkaas

7 dagen achter de rug en nog 21 dagen te gaan! Heb jij wel eens een detox gedaan of staat het bij jou nog op de planning? Ik ben ook heel benieuwd naar jullie ervaringen!

Volg je Kookmeisje al op Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest? Deel een foto van jouw recepten van Kookmeisje op social media via #kookmeisje.


 • Cindy schreef:

  Goed bezig, ik ben erg benieuwd of het helpt! Ik ben zelf ook bijna een week bezig met een ander eetpatroon vanwege huidproblemen. Ik heb hiervoor een bioresonantietest laten doen bij een homeopaat om te kijken op welke voedingsstoffen mijn lichaam slecht reageert. Maar dat boek klinkt ook erg goed, op welke wijze moet je daarna je eetpatroon vervolgen?

  • Kookmeisje schreef:

   Hoi Cindy, dat klinkt goed. En is er bij de homeopaat uitgekomen wat eventueel zou kunnen helpen door niet te eten? Ben heel benieuwd hoe het jou verloopt. Hou me maar op de hoogte! In principe noemt Jacqueline het ook het opruimen van je voedingspatroon en weer kijken wat er bij je past en wat niet. Ik ga aankijken wat de vier weken met mij huid doen en daarna zie ik wel verder, maar denk wel dat als het helpt dat ik zeker een groot deel op deze manier zou blijven eten.

 • Nico schreef:

  Hoi!
  Wat gaaf dat je de stap hebt gezet. Ben erg benieuwd hoe het je gaat bevallen en hoe je je voelt gedurende deze voedingsreis ;). Ik ben er nogal verslingerd aan geraakt en heb daarom http://www.ilovedetox.nl opgericht. Mocht je dus zonder inspiratie komen te zitten, op de site staan heul veel lekkere gerechten. Veel plezier en ik ga je volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten