Your Cart is Empty

Arabische mezze

Arabische mezze

Gesponsord
7 juni 2016 – Arabische mezze

Inmiddels ben ik weer verhuisd naar mijn lievelingsstad Haarlem, heb ik een weekje voor 13 personen in een Frans chateau gekookt en was ik op persreis in Gent & Antwerpen. Er was dus even geen tijd om te bloggen. Over dit alles later zeker meer, want vooral over Frankrijk, Gent & Antwerpen heb ik nog een hoop te bloggen.

Afgelopen weekend had ik eindelijk tijd om mijn nieuwe keuken in te duiken. Lang geleden had ik op het Culy festival labne van Nadia & Merijn geproefd en in mijn hoofd zat dat ik dat ooit nog een keer zelf wilde maken. Labne is uitgelekte yoghurt, die door een paar uur uitlekken een soort romig frisse yoghurtkaas wordt. Het wordt veel gegeten in het Midden-Oosten. In Gent kocht ik bij een fantastische kruidenwinkel allerlei prachtige kruiden & specerijen. Dus gingen er rozenblaadjes en zwart zout op de labne.

Bij een verhuizing horen natuurlijk ook allemaal nieuwe spulletjes voor in huis. Via mijn samenwerking met fonQ mocht ik van Villeroy & Boch wat uitzoeken. Voor in het nieuwe huis koos ik deze prachtige acaciahouten plank en servies. Met de labne en eigengemaakte hummus met za’atar en granaatappelpitjes en flatbread verraste ik mijn nieuwe buurvrouw voor een heerlijke zondagmiddagborrel. Hoe leuk kan een verhuizing zijn!

Arabische mezze

Arabische mezze

Voor de labne
500 ml Turkse yoghurt
Rozenblaadjes
Zwart zout
Extra vierge olijfolie

Leg een schone theedoek of kaasdoek in een zeef of vergiet en plaats deze boven een kom. Giet de yoghurt erin en vouw de theedoek dicht. Zet in de koelkast en laat minimaal vijf uur uitlekken. Verdeel de labne over een kom en garneer met de rozenblaadjes en zwart zeezout. Besprenkel met wat olijfolie.

Andere heerlijke toppings voor over de labne zijn granaatappelpitjes, sumak, za’atar en verse kruiden.

Arabische mezze

Voor de hummus
1 blik of pot kikkererwten (400 gram)
2 eetlepels witte tahin (sesampasta)
1 knoflookteen
1 theelepel za’atar + extra voor garnering
1 eetlepel citroensap
Granaatappelpitjes
Peper & zout
Extra vierge olijfolie

Laat de kikkererwten uitlekken, maar bewaar voor de zekerheid het vocht. Doe alle ingrediënten (behalve de granaatappelpitjes) samen in een keukenmachine of blender en meng tot het een glad en smeuïg geheel is. Als het mengsel te dik is, kun je wat vocht van de kikkererwten toevoegen. Is de hummus te droog? Een scheutje extra citroensap doet wonderen. Serveer in een mooi bord of schaaltje en garneer met wat extra olijfolie, za’atar en de granaatappelpitjes.

Serveer beide mezze met flatbread (te koop bij de Turkse winkel) en eventueel andere hapjes.

Volg je Kookmeisje al op Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest? Deel jouw Arabische mezze of een ander recept op social media via #kookmeisje.

Dit artikel is in samenwerking met fonQ.

Arabische mezze


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten