Your Cart is Empty

Bossche bollen race: Car Lab vs. Kookmeisje

Bossche bollen race: Car Lab vs. Kookmeisje

7 april 2016

Bossche bollen halen bij Jan de Groot in ‘s-Hertogenbosch of zelf maken? Samen met Car Lab, de autoblog van dit moment en van vrienden van mij, zocht ik het uit! Bij mijn ouders dook ik de keuken in om voor het eerst van mijn leven Bossche bollen te maken en Car Lab reed vanaf dezelfde plek naar Jan de Groot. Kijken jullie mee hoe de race ons verving?

Uiteraard zal ik Kookmeisje niet zijn als ik het recept voor de Bossche bollen met jullie deel. Ik gebruikte een recept uit Het Nederlands Bakboek.

Bossche bollen

Voor de soezen
75 gram tarwebloem
50 gram boter, in blokjes
2 eieren, losgeklopt
125 ml water
Snufje zout

Voor de vulling
250 ml slagroom
1 eetlepel kristalsuiker
150 gram pure chocolade (70%)
75 ml slagroom

Begin met het maken van het soezendeeg. Dit lijkt misschien heel lastig, maar ik weet zeker dat het jou ook lukt! Zeef de bloem met het zout boven een kom. Doe de boter met het water in een steelpan met zware bodem en breng het geheel al roerend aan de kook. Haal de steelpan van het vuur en roer in één keer alle bloem erdoor. Zet de steelpan op matig vuur en blijf twee minuten roeren, tot de bloem gaar is. Het mag niet aankoeken aan de pan. Ik kan me voorstellen dat je op dit punt denkt dat het mislukt is, maar het komt straks echt goed! Haal de steelpan van het vuur en laat de inhoud drie minuten afkoelen.

Voeg de geklopte eieren toe in drie porties. Voeg het volgende portie pas toe als de vorige goed is opgenomen. Als de steelpan groot genoeg is, kun je de eieren daarin doen; doe het soezendeeg anders eerst over in een grote kom. Klop met een houten pollepel de porties ei krachtig door het deeg. Als al het ei in het deeg zit, wordt het steeds moeilijker om te kloppen. Het soezendeeg begint namelijk door de warmte te stollen. Klop goed totdat het geheel egaal van consistentie is. De consistentie heeft iets weg van cakebeslag.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Gebruik een spuitzak om het deeg op een bakplaat te spuiten. Spuit zes nette hoopjes soezendeeg op de bakplaat. Het kan ook eventueel met twee lepels, maar ik vond dat niet zo’n succes! Laat genoeg ruimte vrij tussen de deeghoopjes. Bak de soezen goudbruin en gaar in 30 – 40 minuten. Belangrijk is om dit zelf aan het einde goed in de gaten te houden.

Prik een klein gaatje in elke soes om stoom te laten ontsnappen en laat ze op een rooster afkoelen. Klop de slagroom met de suiker stijf en doe de slagroom over in een schone spuitzak met een gladde spuitmond van ongeveer 10 mm doorsnee. Steek de spuitmond goed in de soes voordat je begint te knijpen in de spuitzak. Spuit de soezen goed vol met slagroom. Hak voor het glazuur de chocolade fijn. Doe de slagroom in een steelpan en breng de room aan de kook.

Haal de pan van het vuur en strooi de chocolade erin. Schud de pan licht heen en weer om de chocolade goed te verdelen. Laat het geheel een paar minuten staan, zodat de chocolade kan smelten. Roer het mengsel dan even goed door om er een glad glazuur van te maken. Schep dit met een lepel op de soezen en gebruik een paletmes om het glazuur goed over de boven- en zijkanten van de soezen te verdelen. Laat het glazuur stollen en serveer de Bossche bollen het liefst vers.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten